Under högtidliga former får över 300 mästare och gesäller ta emot bevis på sin yrkesskicklighet. Bild: Jenny Thörnberg

Linköpingskille får medalj för sin skicklighet

Johan Jolsta från Linköping får nu på onsdag ta emot en medalj och sitt gesällbrev under högtidliga former i Blå hallen.

Den 7 november får över 300 hantverkare inom 39 hantverksyrken ta emot sina gesäll- och mästarbrev som bevis på deras deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet. Sex av dem kommer från Östergötland. En av dem, tapetserargesällen Johan Jolsta från Linköping, får dessutom ta emot den lilla belöningsmedaljen i silver för sin skicklighet.

Mästarbrev

Från så vitt skilda yrken som hovslagare, målare, skräddare,smeder, hudterapeuter och fotografer. Alla kommer de till Blå Hallen i Stockholm den 7 november för att ta emot sina bevis för hantverkskunnande och yrkesskicklighet under den högtidliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen. De 39 olika hantverksyrkena representeras av inte mindre än 311 gesäller och mästare från hela Sverige.

Inga genvägar

Östergötland representeras av hantverkare från: Finspång, Linköping, Mjölby, Skänninge, Väderstad och Åby, både gesäller och mästare, inom: barberaryrket, fotografyrket, guldsmedsyrket, hovslagaryrket och tapetseraryrket.

Vägen till gesällbrevet är lång och utan genvägar. För att bli antagen som gesäll fordras att lärlingen/eleven genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov. Gesällprov kan idag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts. Under kvällen delas 189 gesällbrev inom 30 olika yrken ut. Ett av dem går till tapetseraren Johan Jolsta från Linköping som också får ta emot den lilla belöningsmedaljen i silver för sin skicklighet i yrket.

Nytt för i år

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke. 130 mästarbrev inom 27 olika hantverksyrken delas ut under kvällen. Nytt för i år är att nagelteknologer, stickare och tatuerare kan ta mästarbrev inom sina respektive yrken. På plats finns en nagelteknolog, en stickare och tolv tatuerare.

Under kvällen avslöjas vem som blir Årets gesäll. Dessutom delas Fabrikör J.L. Eklunds stora hantverksstipendium om 100 000 kronor ut.

Ett växande intresse

– Intresset för genuint hantverk växer i samhället. Ett godkänt gesällprov är en trygghet för konsumenten och en god grund för gesällen att ytterligare utvecklas och avancera inom sitt hantverksyrke, säger Johan T Sterndal, VD för Stockholms Hantverksförening i ett pressmeddlande