Bild: Andreas Schander

Många utryckningar i regnkaosets spår

Skyfallet som föll över Linköping och Ljungsbro under onsdagskvällen gav både räddningstjänsten och försäkringsbolagen fullt upp. Men avloppsnätet verkar ha stått pall för trycket det 30-millimetersregn som föll inom loppet av en timme gav upphov till.

Trafiken på E4 stannade. Bussar blev stående då de inte kunde ta sig under viadukter och broar där små sjöar bildats. Villaägare fick se sina källare översvämmas av avloppsvatten.

Onsdagskvällens timslånga 30-millimetersregn är mer än vad det kommunala avloppsnätet i Linköping och Ljungsbro klarar att svälja. Men trots att överbelastningen skapade rena översvämningskaoset, verkar det kommunala avloppsnätet ha pallat för trycket.

– Vi har haft en del jobb nu på torsdagsförmiddagen, med att samla ihop brunnslock som flutit iväg och rensa spillvattengaller som blivit igensatta av skräp. Men i det stora hela verkar avloppsnätet ha klarat sig från större skador. Allt verkar fungera som det ska, så nu håller vi tummarna för att det ska fortsätta så, säger Lana Brynell på Tekniska verken i Linköping.

Att avloppsnätet inte är dimensionerat för skyfall som onsdagskvällen märktes tydligt hos Länsförsäkringar Östgöta.

– Hittills har ett hundratal av våra kunder anmält att de drabbats av översvämning. Ett 50-tal av dem hörde av sig redan igår. Så vi hade fullt upp hela onsdagskvällen. Det är både privatpersoner och företag som drabbats. Vi har rustat oss genom att ta in extra personal, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

– Viktigast när man drabbas av översvämning i sin villa är att få bort vattnet så fort som möjligt. Man ska även ta sig tid med att fotografera det gods som skadats. Det är jätteviktigt för att man ska få ut rätt ersättning från sin försäkring, fortsätter hon.

Många försäkringar gäller inte vid naturkatastrofer. Hur är det i ett sådant här fall?

– Skyfall av det här slaget räknas inte som naturkatastrof. Så försäkringen gäller.

Även hos räddningstjänsten i Östra Götaland märktes onsdagskvällens överbelastning på det kommunala avloppsnätet tydligt.

– Vi hade ett 40-tal larm under onsdagskvällen. Så många klarar vi inte att hantera samtidigt. Så vi tvingades prioritera. Vi jobbade ända fram till 12-tiden på natten. Skyfallet, som gav 30 millimeter regn på bara någon timme, föll otroligt lokalt över Roxen, Ljungsbro och Linköpings centrum. Norrköping drabbades inte alls lika hårt, säger Mikael Kalered, inre befäl på räddningstjänsten.

– De vanligaste larmen i sådana här situationer brukar vara villaägare som hör av sig för att få hjälp med pumpning när de fått sina källare översvämmade. Vi åker ut och pumpar bort det mest akuta. Sedan får försäkringsbolagen ta över, fortsätter han.

Hur kan man förbereda sig för ett skyfall som detta?

– Det är väldigt svårt. Risken för att man ska drabbas minskar naturligtvis om man bor i ett hus utan källare. För den som har källare kan det löna sig att investera i någon form av hyllsystem, så att man slipper ha kartonger och värdeföremål stående direkt på golvet. En del saker man har i förrådet går ju inte att ersätta fullt ut med pengar.

Mikael Kalered tycker sig se att klimatet förändrats på senare år. Skyfall och oväder har blivit vanligare.

– Ett exempel på det är att vi idag inte bara tränar på att hantera olyckor. Nu för tiden förbereder vi oss även för skyfall och andra ”naturhändelser”, som stör infrastrukturen.

Som verksam i räddningstjänsten rekommenderar Kalered alla som nyligen fått MSB:s trygghetsbroschyr i brevlådan att följa råden i den.

– Att man tar sig tio minuter för att läsa den där broschyren är viktigt. Det borde alla göra, säger han.

KOLLA IN BILDERNA FRÅN KAOSET:

Vädret alla pratar om – kolla in bilderna från kaoset i Linköping

SÅ HÅLLER DU DIG FÖRBEREDD

Genom att förbereda dig för att klara dig själv i 72 timmar då området där du bor drabbas av någon form av katastrof står du bättre rustad för oväntade händelser. Ett sätt att förbereda sig är att bunkra upp med konserver och stearinljus och att alltid se till att ha dunkar med färskt vatten stående hemma. Att man har en ”gammal hederlig” batteridriven transistorradio är också viktigt. Detta för att man ska kunna lyssna på den information som går ut via Sveriges Radio P4, i händelse av katastrof.

Sedan en tid tillbaka kan alla som vill få varnings-SMS från sina teleoperatör när man befinner sig i ett område som drabbats av bränder, skyfall eller exempelvis terrorattentat. SMS:en innehåller även tips och råd om vad man ska göra för att undvika att skadas.