Tinnerbäckshuset.
Foto: Sweco

Mänsklig värme ska driva nya psykiatrin på US

Snart ska patienter och personal i psykiatrin, beroendevården och habiliteringen på US värma huset det vistas i, med sina kroppar.

Ett passivhus i jätteformat, som bokstavligt drivs av mänsklig värme, ska ersätta gamla lokaler på sjukhusområdet, som länge kritiserats för att vara allt annat än moderna och ändamålsenliga.

Fastigheten, som döpts till Tinnerbäckshuset ska, när den står färdig, omfatta 24 000 kvadratmeter och bli en av de energieffektivaste sjukhusbyggnaderna i landet. Bygget ska delas upp i två etapper på 15 000, respektive 9 000 kvadratmeter.

Att byggnaden uppförs som ett passivhus, innebär tekniska lösningar som minimerar behovet av köpt el, värme och kyla. Miljöcertifieringen Silver garanterar ett maximerat dagsljusinsläpp och ett optimerat inomhusklimat.

Konkret betyder det bland annat att kroppsvärmen från alla som vistas i huset och de apparater som används där kommer att omvandlas till husvärme, i den välisolerade miljö som karaktäriserar ett passivhus.

I de nya lokalerna ska psykiatrisk vård, beroendevård och habilitering samsas om utrymmena.

Östgötaföretaget Åhlin & Ekeroth kommer att stå för en del av entreprenaden, som kostnadsberäknats till 200 miljoner. Projektet ska genomföras som en så kallad samverkansentreprenad, vilket betyder att Region Östergötland kommer att samarbeta intimt med entreprenören under byggtiden.

Stefan Fredriksson, Region Östergötland.
Foto: Oskar Lurén

– Vi har goda erfarenheter från tidigare samverkansprojekt med Åhlin & Ekeroth Byggnads AB inom den pågående utvecklingen av Framtidens Universitetssjukhus i Linköping. De har gedigen vana av stora entreprenader i sjukhusmiljö och kompletterar väl den kunskap vi själva kan bidra med. Därför kommer Åhlin & Ekeroth utöver de praktiska byggmomenten även kunna utgöra en del av bygg- och projektledningen under processen, säger Region Östergötlands fastighetsutvecklingschef Stefan Fredriksson i ett pressmeddelande.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load