Martin Lönnebo – den förste ljusbäraren

En av de vanligaste ritualerna i Svenska kyrkan är att tända ett ljus och be en bön. Den första ljusbäraren invigdes för 50 år sedan och bakom initiativet stod förre biskopen i Linköping Martin Lönnebo.

När Kyrkornas världsråd skulle samlas i Uppsala 1968 var Martin Lönnebo kaplan i domkyrkan. Martin Luther King skulle komma dit och tala, men så blev han skjuten till döds den 4 april i Memphis. Martin Lönnebo tänkte att man måste göra något för att sända ut ett budskap om försoning och samtidigt föra in en ny sed som skulle kunna vara en hjälp i bönen. Han tänkte sig ett träd med ett kors i, vars armar gick ut i de fyra väderstrecken för att samla världens folk i försoning.

– Vi samlade in de pengar som krävdes, berättar Martin Lönnebo och vi anlitade konstnären Olof Hellström som gjorde ritningen till det vi kallade ”Folkförsoningens träd”, i ett pressmeddelande.

Invigningsgudstjänsten i samband med Kyrkornas världsråd 1968 sändes över hela Europa och där invigdes ljusbäraren. Patriarker, präster och pastorer tände ljus med böner sida vid sida. Tio år senare fanns de i kyrkor över hela landet och spreds även vidare till de nordiska länderna och ner över Europa. Det fördes snart in som ett moment i gudstjänsten och även införandet av dopljus kom till som en följd av detta.

– Jag har sett hur värdefullt det är i samband med olyckor att få tända ljus. Och det fungera över alla åldersgränser. Barn har samma förutsättningar att tända ljus som äldre. Bön är hjärtats samtal med Gud och vi måste hela tiden finna vägar för att den tröskeln inte ska vara för hög för någon, fortsätter Martin Lönnebo i samma pressutskick.

När Martin Lönnebo blev biskop i Linköping 1980 fick han möjligheten att önska något och det blev ljusbäraren ”Paradisets träd” med Livets flod flödande på båda sidor. Trädet är skapat av konstnären Carl-Gustav Jansson. Förra året tändes över 100 000 ljus i Linköpings kyrkor.

– Det är stort att få vara med och plantera ett träd som kan var till glädje för många, avslutar Martin Lönnebo.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load