Det har varit en mångårig politisk strid om Kungsbergsskolan. Bild: Andreas Schander

Omtvistade skolan – planerna totalskrotas

Beslutet med 1 800 elever – skrotat. Beslutet med utseendet – skrotat. Beslutet med gymnasium – skrotat.

Kungsbergsskolan har skapat ett politiskt storbråk men under onsdagsförmiddagen kallade M och S till en gemensam pressträff för att nu visa en överenskommelse om skolans framtid – Nya Kungsberget. Och i stället för 1 800 elever krymps skolan till plats för 1 000 elever. Och i stället för en kombinerad skola med högstadium, grundsärskola och gymnasium så blir det endast de två förstnämnda. I alla fall till en början för det kan bli en utbyggnad i framtiden.

S och M har gjort upp om den omtvistade skolan men det var Liberalerna som var först med att sätta käppar i hjulet. Först var det beslutat att skolan skulle byggas för 1 800 elever. Men i över tre år har skolan stått i stort sett tom, förutom vissa delar som exempelvis matsal. Men snart skulle området sjuda av liv igen. Så sas det i alla fall i maj förra året men ett drygt år senare har ingenting hänt.

En arkitekttävling startades och en vinnare utsågs. Också det presenterades på en pressträff förra året. Men Liberalernas helomvändning stoppade planerna. Moderaterna hängde på och menade att skolan skulle bli för stor och för dyr.

Och under onsdagen presenterades S och M en gemensam plan för skolan.

– Det här är ett första steg som är viktigt och bra. På det här sättet säkerställer vi att det finns tillräckligt med skolplatser för ett växande Linköping, säger Jakob Björneke (S), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, i en kommentar.

S har därmed backat och gjort upp med M. Barn- och ungdomsnämnden ger Lejonfastigheter uppdraget att ta fram ett förslag på den nya skolan. I den första etappen ska det byggas en högstadieskola med plats för 900 elever i årskurs sju till nio. Det ska även byggas en grundsärskola med plats för 75 elever i samma årskurser.

Som en eventuell andra etapp möjliggörs en utbyggnad med plats för ytterligare utbildningslokaler på 5 000 till 7 000 kvadratmetrar.

– Det är fantastiskt skönt att vi kan komma vidare i den här frågan. Behovet av nya skolplatser är stort och den här överenskommelsen löser en stor del av det behov som finns, säger Erik Östman (M), kommunalråd och vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, i en kommentar.

Barn- och ungdomsnämnden fattar beslut i frågan på nästa veckas nämndmöte.

DETTA HAR HÄNT:

Udda greppet: Använder lag mot majoriteten

KLART: Så här ska Kungsberget se ut

Ny skola för 1 800 elever – kolla in alla tävlingsbidrag här