Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Den eviga striden mellan manligt och kvinnligt

Kvinnor är från Venus och männen är på en helt annan planet. Denna veckan tänker Jerry Prütz på det här med manligt och kvinnlig.

Krönika: Jag ser att många av mina vänner och bekanta i mina flöden på sociala medier förfasas över att en man kan bli Lucia i Malmö. Självklart får man bli indignerad över vad som helst men att 2018 bli upprörd över en sådan bagatell känns aningen trångsynt. Jag håller dock med om att det kan bli väldigt konstig i en del sånger och texter som syftar på henne men ser samtidigt humorn i detta.

Som man förväntas man bejaka sina kvinnliga sidor, vara mjuk och inkännande. Jag tror det är en farlig väg att gå. Nej, låt män vara män utan att det blir låtsasmacho som i tv-kalkonen ”Grabbarna på Fagerhult, istället för att göra dem osäkra i sin mansroll. När det sedan påstås att kön bara är en social konstruktion går det i alla fall en säkring hos mig.

Det är lite samma sak när kvinnor förvägras att vara just kvinnor och i stället förväntas att ärva ganska sunkiga manliga egenskaper. Det är just därför kvotering inte är en framkomlig väg – vi får in ännu fler kassa män om än i knytblus i styrelser, i politiken och debatten.

Okey, tänker ni – Jerry är ännu en sådan där konservativ gammal borglig gubbe, vilket är fullt möjligt men jag odlar på många sätt mina mer feminina sidor och bejakar sånt som vanligen kanske är på den kvinnliga planhalvan.

Jag är ingen kulturprofil men jag anser att man ska bejaka att det finns två kön och vill någon kalla sig något annat är det helt okey att bejaka det också. Att se varandra som man och kvinna i vardagen, att lära av varandra och ta till vara de goda egenskaper som man bär med sig är den enda framkomliga vägen om du frågar mig.