Temabild: Pixabay

Så klarar din hund av nyår

Snart är det nyårsafton. Det är fest, trerätters och bubbel tillsammans med släkt och vänner. vid tolvslaget lyser himlen upp av smällande fyrverkerier. Effektfullt och vackert för oss men tvärtom för vår fyrfota vän hunden.  Så här kan du gå tillväga för att göra nyårsafton mindre skräckfylld för din vovve.

Nu är det snart nyårsafton men allt vad det innebär av knattret av smällare, doften av krut och mäktiga ljuskrevader över himlen. Problemet är att våra husdjur inte känner samma högtidliga stämning som vi. Att det kommer att smälla vet vi, men hur kan vi bäst förbereda våra djur?

– Många skotträdda hundar hade behövt en längre tillvänjningsperiod, men det finns fortfarande en hel del vi kan göra för att mildra effekterna av raketer och smällare för våra fyrfotingar, säger Carro Alupo, diplomerad hundpsykolog med en fil. mag i etologi, i ett pressutskick.

Vänja vovven

Att fram till nyårsafton vänja sin hund vid störande ljud är ett bra tips.  Det gäller  dock att gå försiktigt fram. Inled inte med fyrverkeriljud, utan välj andra ljud som inte hör till den vanliga ljudbilden. Försök göra träningen till en lek där hunden belönas när den gör framsteg.

– Poängen med träningen är att hunden själv ska hitta sitt mod och ta sig mot ljudkällan, inte ifrån. I takt med att hunden vänjer sig kan ljudet bytas mot mer provocerande. Variera volymen. Så småningom kan fyrverkeriljud och ljud från smällare testas, först på långt avstånd och med fetvadd i hundens öron säger Carro Alupo avslutningsvis.

Så klarar din hund nyårsafton:

Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
Se till att hunden är rastad långt innan tolvslaget.
När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Allt för att slippa en hund på rymmen mitt i kaoset.
Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra.
Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.
Ömka inte din hund. Det bekräftar hundens rädsla och förvärrar upplevelsen. Men visa medkänsla, se, förstå och känn med din hund. Var nära den som ett ständigt stöd.