Silvertejp som polisen fann på mordplatsen. Bild: Polisen

Så ringades 24-åringen in – gediget utredningsarbete bakom gripandet

Mängder av bevisföremål. 500 tips från allmänheten. 850 förhör med vittnen och misstänkta, 250 DNA-topsningar. Så ringade polisen in den nu åtalade 24-åringen. Avgörande för gripandet blev en lyckad spårning av ett antal rullar med eltejp och ett par skor av ovanlig modell.

När det mördade paret hittades i sin bostad utanför Mantorp den 12 juni i fjol, stod polisen först i det närmaste handfallen. Då anhöriga till offren slog larm om dådet hade redan alltför lång tid förflutit efter mordet, för att man snabbt skulle kunna gripa en gärningsman.

Till en början arbetade mordutredarna brett och förutsättningslöst. Samtidigt som polisens tekniker finkammade brottsplatsen och dess omgivningar efter spår, hölls förhör med personer som levde nära det mördade paret och med kringboende som kunde ha sett okända fordon och personer röra sig i området kring brottsplatsen, vid tidpunkten för dubbelmordet.

Polisen beslagtog även ett par bilar som stod parkerade i Skänninge respektive Mjölby. Bilbeslaget i Skänninge ledde till att två personer togs in till förhör – som skäligen misstänkta för dådet. Men personerna avfördes ganska snart från utredningen, då det visade sig att de var oskyldiga. Detsamma gällde en person boende i Mantorp, som också greps och förhördes som misstänkt.

Beslut om att DNA-topsa upp till 1500 personer som av olika anledningar kunde misstänkas ha en koppling till morden fattades och en omfattande mass-topsning av potentiellt misstänkta påbörjades.

Inledningsvis gav topsningarna ingen träff och ett tag såg polisen ut att helt famla i blindo. Men då det uppdagades att den eltejp det mördade paret bundits med var så ovanlig, att den var spårbar tog utredningen ny fart.

Efter en gedigen utredningsinsats kunde butiken som sålt tejpen ringas in. Affären visade sig ligga i mordplatsens närområde och DNA-topsning av de personer som köpt av den aktuella tejpen dagarna innan morden startades. Plötsligt kunde polisen inrikta sig helt på tolv av de 250 personer som DNA-testats och redan när fem av tejpköparna topsats, fick man träff. DNA från den tredje tejpköpare som fått lämna cellprov visade sig finnas på brottsplatsen, på ett ställe som övertygade polis och åklagare om att han var gärningsmannen.

I samma veva upptäckte mordutredarna dessutom att några av de skospår som hittats på mordplatsen, och som sannolikt tillhörde gärningsmannen, kom från en speciell sorts skor, som bara tillverkats i 3000 exemplar. Sedan man kunnat konstatera att endast 260 exemplar av skorna tillverkats i de aktuella skoavtryckens storlek, kunde man till sist – med hjälp av en del andra detaljer som avslöjades vid den undersökning som gjordes vid Nationellt Forensiskt centrum, NFC, i Linköping – även hitta den butik som sålt de ovanliga skorna.

När kunduppgifterna från affären som sålt tejpen matchades mot uppgifterna från skoaffären, visade det sig att den nu åtalade 24-åringen både köpt skor som var identiska med de skor som lämnat avtryck på mordplatsen, och en stor mängd tejp av samma sort som den mordoffren tejpats med. I båda fallen hade han betalat med sitt eget bankkort.

Spårning av mannens mobiltelefon visade senare att han befunnit sig på brottsplatsen vid tiden för dubbelmordet och att han även varit i Borensberg, samtidigt som det mördade parets bankkonto, i anslutning till dådet, länsats på pengar via en uttagsautomat där. Polisens tekniker hittade även 24-åringens fingeravtryck på en av de mördades mobiltelefon.

Att klara upp ett spaningsmord av den art som dubbelmordet utanför Mantorp utgör är mycket svårt. Och att man, hela åtta månader efter att en sådan mordutredning inletts, har tillräckliga bevis för att väcka åtal mot en gärningsman som nekar till brott är mycket ovanligt. I arbetet med att ringa in gärningsmannen har utredare och experter med många olika kompetenser deltagit. Bland annat har polisen haft hjälp av särskilda gärningsmannaprofilerare, forensiker och specialutbildade teletekniker.

Gunilla Broman.
Foto: Andreas Schander

– Vi är väldigt tacksamma för att vi, över tid, fått arbeta med en bra sammanhållen utredningsgrupp med många olika kompetenser. Från början hade vi väldigt svårt att tolka informationen som fanns på brottsplatsen. Brottsplatsen, uttaget av pengar, det annorlunda tillvägagångssättet och offren, som levde ett vanligt stilla liv på landet – utan koppling till gärningsmannen – kunde ju peka i så många olika riktningar, säger Gunilla Broman som lett förundersökningen kring dubbelmordet.

Idag har en misstänkt gärningsman åtalats. Var det honom ni såg framför er när ni först började arbeta med fallet, eller hade ni någon annan huvudteori i det läget?

– Vi arbetade väldigt brett och hade redan från start med i beräkningen att det kunde röra sig om en gärningsman som var helt okänd för oss sedan tidigare. Att vi till sist kunde bestämma oss för den teorin beror inte enbart på de fynd vi gjort på brottsplatsen och de omständigheter vi anser binder den här mannen vid brottet. Det övriga arbetet har varit minst lika viktigt. Genom det har vi kunnat utesluta andra gärningsmän och andra teorier.

Hur utredningsarbetet gått till, mer i detalj, avslöjas i den 4000 sidor långa förundersökning som idag blev offentlig, i samband med att åtal väcktes mot den 24-åring som misstänks för dubbelmordet. Av den kan man även utläsa vilken betydelse de 500 tips polisen fått in från allmänheten och den stora mängd förhör med vittnen och misstänkta som hållits haft för utredningen.