Hamngatan i Linköping. Till höger, Mattias Hjort, VTI. Bild: Andreas Schander. VTI

Så svarar experten om vinterdäck på sommaren

Det finns inga siffor på hur många fordon med dubbfria vinterdäck som är inblandade i olyckor under sommaren. Men när det gäller bromssträcka är det stor skillnad mellan vinterdäck och sommardäck.

– I brist på tillförlitlig olycksstatistikdata så är bromssträcka det enda vi kan ta fasta på och baserat på det så känns sommardäck på sommaren som ett bättre alternativ än dubbfria vinterdäck, säger däckexperten och forskaren Mattias Hjort på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

VTI:s tidigare studier visar att bromssträckan med vinterdäck vid inbromsningar på våt asfalt är omkring 20 procent längre än med sommardäck. På torr asfalt är bromssträckan 15 procent längre med vinterdäck.

Jämförelsen var prestandan för en grupp odubbade vinterdäck med en grupp sommardäck på sommarväglag i två hastigheter, 50 kilometer i timmen och 80 kilometer i timmen, både på torr och våt asfalt.

Hur stor andel bilförare som väljer att låta sina dubbfria vinterdäck sitta kvar när snön är borta vet man inte. Mätningar har gjorts men inte på samma plats i flera län under flera år vilket behövs för att kunna dra någon slutsats.

– Vi tittade i Skåne nyligen och där var det så många som 20 procent som hade vinterdäcken kvar.

Kan vi dra slutsatsen att sommardäck på sommaren är bättre?
– Det är i sig relativt stora skillnader i bromssträcka som kan antas ha betydelse för trafiksäkerheten. Men om man har odubbade som börjar närma sig tre-fyra millimeter så är de i slutet av sin livslängd, vad är då det bästa, köra slut på dem eller byta till sommardäck.

Ja vilket är bäst av det?
– Miljömässigt är det inte bra att slänga dem men trafikmässigt vad gäller bromssträcka kan det vara bra. Men mycket med däckval faller tillbaka på individen själv som behöver veta vad och varför man använder det man gör och sedan väga det mot varandra.