Temabild: Pixabay

Självmord vanligt på nyårsdagen

Det är inte alla som ser det nya året an med tillförsikt. På nyårsdagen tar ovanligt många istället sina liv. Det visar en ny undersökning som gjorts av Nationellt centrum för suicidforskning.

Som grund till studien har forskarna använt självmordsstatistik för perioden 15 december – 15 januari från de senaste 10 åren.

Dubbelt så vanligt

När man analyserade materialet fann man att nästan dubbelt så många begår självmord på nyårsdagen, jämfört med periodens övriga dagar. Statistiken visar också att det är fem gånger vanligre att män tar sina liv på just nyårsdagen, än att kvinnor gör det.

Vad det beror på vet forskarna inte. Sebastian Hökby, som är en av dem som står bakom studien, tror att orsakerna kan vara flera.

– Dels är det troligt att risken för sociala konflikter ökar, dels ökar alkoholkonsumtionen under de här högtiderna och dels kan steget vara långt till att söka hjälp under högtiderna, säger han till Sveriges Radio.

”Våga fråga”

Vad ska man då göra om man misstänker att någon man känner går omkring och planerar att ta sitt eget liv?

– Man ska aldrig vara rädd för att fråga om någon vill ta sitt liv, frågan i sig kommer inte utlösa tankarna utan tvärt om kan det vara första gången någon visar att den kan och vågar prata om de här frågorna. Om man själv funderar på att ta sitt liv så är det bästa rådet att tala med någon man känner eller att ringa till någon av de stödtelefonlinjer som finns, eller om det är akut, ringa 112. Det finns så otroligt många därute som vill hjälpa till. Men man känner sig osäker och vi är ju inte vana att prata om vårt själsliga mående men det kan vara direkt livräddande så man ska inte vara rädd för att öppna sig och berätta om man har allvarliga tankar om att ta sitt liv, säger Alfred Skogberg som är generalsekreterare för den ideella föreningen Suicide Zero till Sveriges Radio.

Det finns ganska många ställen man kan vända sig till för att få hjälp. Några av dem hittar du här.