Temabild: Pixabay.

Smart pump hjälper diabetiker – men inte alla

För den som har diabetes typ ett och inte riktigt får ordning på sitt blodsocker finns nu en självstyrande hybridpump som ska hålla nivåerna i schack. Men det är inte alla diabetiker som får tillgång till pumpen.

Corren berättade häromdagen om den hybridpump som ska hjälpa diabetiker med att hålla blodsockret på en jämn nivå. Målet med pumpen är att diabetiker inte ska drabbas av för högt eller för lågt blodsocker. Pumpen hjälper till med doseringen av insulin. Pumpen kombineras med en kontinuerlig glukosmätare, eller blodsockermätare, och räknas som halvautomatisk då patienten måste mata in uppgifter om kolhydrater. Ulf Rosenqvist, överläkare och ansvarig för diabetesmottagningen på lasarettet i Motala, förklarar för tidningen det som att blodsockermätaren eller sensorn, pratar med insulinpumpen.

– De flesta patienterna får en sensor som inte kan prata med pumpen utan som bara levererar blodsockervärden. Med en sådan får man styra insulinbehandlingen själv, säger Ulf Rosenqvist.

Blodsocker

Hybridpumpen ska vara en lättnad för patienter som har problem av sin diabetes. Rekommendationen gäller barn och vuxna med återkommande problem som inte kan lösas på andra sätt.

– Man kan få denna pump om man har mycket svängande blodsocker, om man inte får det att fungera på annat sätt, säger Ulf Rosenqvist, till nämnda tidning.

Det är i första hand personer med diabetes typ 1 som beviljas den självstyrande pumpen. Personer med diabetes typ 2 har ofta egen insulinproduktion kvar, om än förminskad, och har inte lika stort behov av en självstyrande insulinpump.

– Har man haft diabetes typ 2 i många år kan sjukdomen likna typ 1 allt mer, då kan man få en sensor. Men oftast klarar man sig med andra behandlingsmetoder.

Det är behovet av en hybridpump som avgör vilka som får behandlingen, inte ålder eller typ av diabetes.