Temabild: Pixabay

Snart dags för årets stora synbesiktning

Var åttonde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort om de ställde sig i kö för uppkörning idag. Du kan vara en av dem. Vågar du testa dig? I så fall är det gratis, om du besiktigar bilen den 19:e oktober.

Hösten är den tid på året då alla som trafikerar våra vägar behöver god synskärpa som bäst. Ändå kör 1,3 bilister med synproblem så allvarliga att de utgör en direkt trafikfara. 775 000 av dem ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort om de bestämde sig för att köra upp idag.

För att rikta fokus på synens betydelse för trafiksäkerheten gör Bilprovningen sedan åtta år tillbaka gemensam sak med företaget Synoptik.

Tillsammans erbjuder de årligen ett stort antal bilister en gratis synbesiktning, i anslutning till att de lämnar in sina bilar för årlig kontrollbesiktning. I år görs synbesiktningen den 19:e oktober, då cirka 2 000 bilister får möjlighet att gratistesta sig.

Undersökningen ser ut att behövas. I fjol visade den att omkring 20 procent av landets bilförare har så dålig syn att de är trafikfarliga.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load