Muhammed och Ronja är två av länets brandambassadörer. Nu ska de rekrytera en kår av modiga brandsuperhjältar.
Bild: Peter Jigerström

Snart är Linköpings brandsuperhjältar redo att rycka ut

Nu ska det bli säkrare att bo i Berga, Skattegården och Ryd. Det ska Linköpings brandsuperhjältar se till.

Det började med en kurs i slutet av oktober. Åtta ungdomar i åldrarna 17-19 år utbildades då till brandambassadörer vid Räddningstjänstens utbildningsanläggning i Lambohov i Linköping.

Modiga brandsuperhjältar

Nu är ambassadörerna på väg ut till barnen i Berga, Skattegården och Ryd – för att rekrytera en kår av modiga brandsuperhjältar i åldrarna 7-10 år. Med sig till de skolor och fritidshem de ska besöka, har de ett enkelt informationsmaterial med serieteckningar och brandinformation på svenska, arabiska och somaliska.

Utbildningsmaterialet ska utgöra en plattform för diskussion om vad man ska tänka på för att minska risken för brand. Ambassadörerna ska också lära de blivande brandsuperhjältarna vad man ska göra om det börjar brinna.

Tanken är att brandsuperhjältarna ska ta med sig sina kunskaper hem, för att sprida dem till sin familj och till sina grannar.

”Får tidigt brandrisktänk”

Bakom initiativet står Länsförsäkringar Östgöta, Stångåstaden, Hyresbostäder och Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Bränder i hemmet kan få tragiska konsekvenser. Genom att förbereda sig på hur man ska agera vid en brand och även föra kunskapen vidare kan riskerna minskas och skadorna begränsas. I Linköpings och Norrköpings kommuner erbjuds alla barn i förskoleklass att besöka Räddningstjänsten och många föräldrar berättar att budskapen verkligen går in hos barnen. Det visar tydligt att om barnen får med sig brandrisktänket tidigt, så har de den kunskapen med sig i hela livet, berättar Helena Hellstén, ansvarig för det skadeförebyggande arbetet på Länsförsäkringar Östgöta.

Så brandskyddar du ditt hem

  • Se till att du har en brandvarnare hemma och testa brandvarnaren minst en gång om året.
  • Håll alltid spisen under uppsikt när du lagar mat, särskilt med olja som kan börja brinna om det blir för varm.
  • Om det börjar brinna på spisen kväv elden med ett lock, brandfilt eller brandsläckare. Släck aldrig en spisbrand med vatten. Elden flammar upp våldsamt och sprids snabbt.
  • Smutsigt fläktfilter kan orsaka brand. Diska fläktfiltret en gång i månaden.
  • Brinner det i din lägenhet/bostad, ta dig ut och stäng lägenhetsdörren. Dörren hindrar branden från att sprida sig. Lämna byggnaden och ring 112.
  • Brinner det hos en granne eller i trapphuset – stanna i din lägenhet, du är säkrare där. Ring 112 och ställ dig vid ett fönster eller på balkongen och vänta tills räddningstjänsten hjälper dig ut.
  • Placera din brandfilt och brandsläckare så att du lätt kommer åt dem vid brand.
  • Dra ut mobilladdaren när du har laddat klart. Tänk på att inte ha den i när du sover eller inte är hemma.
  • Teckna en hemförsäkring. Den kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller vid en brand- eller vattenskada.