Collievalpen Petronella är fortfarande försvunnen. Nu vädjar hennes matte Lise-Lotte Häger om ytterligare hjälp att hitta henne.
Foto: Privat

Sökes: fler som vill hjälpa försvunna Petronella hem

Sökandet efter den försvunna collien Petronella är nu inne på sin fjärde vecka. Petronellas matte letar oförtrutet vidare efter sin hund, som siktats vid flera tillfällen i området söder om Borensberg. Många har engagerat sig i sökandet, men fler spanare behövs i skogarna.

Trots att sökandet efter Petronella nu pågått i tre veckor, har den lilla collien på elva månader ännu inte hittats. Flera av dem som deltagit i spaningsarbetet har siktat henne. Men Petronella, som blivit skygg av den långa utevistelsen, har bara visat sig några sekunder, för att sedan försvinna ut i terrängen igen.

Den senaste observationen av Petronella gjordes av ett par ryttare som tyckte alldeles nyligen tyckte sig se henne under en uteritt i den triangel mellan Borensberg, Fornåsa och Klockrike där man tror att Petronella uppehåller sig.

Petronellas matte Lise-Lotte Häger, har under veckan varit hemma en sväng i Laholm utanför Halmstad, för att pusta ut lite och ta hand om sjuka barn på hemmaplan. Men nu är hon tillbaka i Östergötland igen för att söka efter Petronella.

Hon känner en djup tacksamhet mot alla som engagerat sig i sökandet. Men hon ser samtidigt att många av dem som var med i skogarna från start, börjar känna att de gjort vad de kan.

Det är i det här området man tror att Petronella uppehåller sig.
Foto: Privat

– Man blir ju så klart frustrerad när man aldrig hittar henne och då är det lätt att man förlorar hoppet. Men vi fortsätter leta. Jag kommer alltid att leta, tills jag hittar henne. Det är min plikt som hundägare. Petronella är en familjemedlem för mig, säger Lise-Lotte Häger.

– Jag är jättetacksam för all hjälp jag fått. De som ställt upp och gett av sin tid har varit fantastiska! Men nu, då en del tvingats återgå till ”sin vardag”, behöver vi samtidigt fler som kan tänka sig att hjälpa till. Jag känner ju inte trakten alls, så jag är väldigt beroende av andra som kan hjälpa mig att hitta, fortsätter hon.

Lise-Lotte Häger utgår från att Petronella fortfarande är vid liv och att hon är i så pass gott fysiskt skick att hon klarar ytterligare några veckor i skogen.

– Men samtidigt är jag jätteorolig! Värst är att inte veta vad som hänt henne – om hon är skadad eller om hon sitter fast någonstans. Att det finns varg i området gör inte saken bättre. Petronellas mamma löper och tikar som lever tillsammans brukar synkronisera sina löp. Så nu går jag och hoppas att Petronellas löp kommit av sig i samband med att hon skilts från sin mamma. Om hon lämnar löpblod efter sig blir det ju lättare för vargarna att hitta henne, säger Lise-Lotte Häger.

Förutom att sökuppbådet som letar efter Petronella i skog och mark behöver fyllas på med ytterligare ett antal personer, vill Lise-Lotte Häger uppmana boende i områdena kring Borensberg, Fornåsa och Klockrike att skärpa uppmärksamheten.

– Med tanke på att det varit så kallt är det inte alls otänkbart att Petronella sökt skydd i eller i närheten av någons ladugård, stall eller uthus. Dessutom borde hon vara rejält hungrig vid det här laget. Så om man misstänker att man exempelvis har nattligt främmande, som verkar ha ordnat sig en sovplats någonstans, eller som äter av mat som egentligen är avsedd för något annat djur, får man gärna höra av sig till mig, via Petronellas Facebookgrupp Hjälp Petronella hem Borensberg Motala, säger Lise-Lotte Häger.

– Det är också jättebra om man hör av sig om man vill vara med och leta efter Petronella. Vi försöker leta organiserat i det område där vi tror att Petronella uppehåller sig. Så för att man ska vara säker på att man letar på rätt ställe – och på rätt sätt – är det bra om man hör av sig till oss så att vi får möjlighet att prata ihop oss om vem som ska vara var, och hur man söker på olika ställen.

Lise-Lotte vill också varna den som kanske hittar Petronella och tar hem henne till sig, för att värma upp henne för snabbt. Efter så lång tid ute i kylan kan för snabba temperaturväxlingar bli för mycket för henne.

– Sätt henne inte framför brasan direkt, utan värm upp henne stegvis – först med filtar och handdukar utomhus. Placera henne därefter i en lokal där temperaturen inte är så hög, till exempel ett stall, ett uthus eller i en kallfarstu. Och om ni hittar henne: kontakta mig direkt! Oavsett om Petronella är synbart skadad eller ej, behöver hon ses över av veterinär så fort hon hittas och eftersom hon är försäkrad är det viktigt att man kontaktar mig så snart som möjligt. Även om hon måste köras akut till veterinär, är det viktigt att man försöker etablera kontakt med mig. Så att det inte uppstår några tveksamheter om vem som ska betala för eventuell veterinärvård, avslutar Lise-Lotte Häger inför helgens planerade sökinsatser.