Bild: Maria Moraes (MP).

Starka berättelsen: ”Jag såldes till flera män”

Stadsmissionens kafé var fullsatt när temat sexköp diskuterades. Bland annat fick de höra en stark berättelse om hur en kvinna såldes av sin pojkvän.

Det var Miljöpartiet Östergötland som hade tagit initiativet till diskussioner om sexköp och där omkring 50 personer hade tagit sig till Stadsmissionens kafé på torsdagskvällen.

Paulina Bengtsson som grundade Novahuset berättade öppenhjärtigt hur hon blev psykiskt misshandlad och såld av sin pojkvän till flera män. Hon lyckades rymma och i dag hjälper hon utsatta människor. Hon föreläser bland annat på skolor och på arbetsplatser om hur man kan förebygga sexuella övergrepp.

Efter hennes föreläsning var det panelsamtal med representant från polisen och Lovisa Berglund från Gröna studenter, Paulina Bengtsson från Novahuset samt Maria Moraes Miljöpartiet i Linköping.

Paneldeltagarna lyfte det gemensamma ansvaret mellan olika instanser och vikten av att samverka och arbeta förbyggande inte bara agera när det är för sent.

Maria Moraes berättade till exempel att Miljöpartiet driver frågan om att all personal som arbetar i verksamhet med alkoholtillstånd beviljat av kommunen ska utbildas i hur man förbygger och bemöter sexuella trakasserier och övergrepp. Detta är en modell som man med stor framgång gjort i Göteborgs kommun, enligt Moraes.

Föreläsningsserien fortsätter under året med teman som barnens rätt i samhället, den gröna staden, hedersvåld och hedersförtryck med mera.