Konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson framför sin rymdsten. Bild: Andreas Schander

Tre meter hög rymdsten har landat i Linköping

En rymdsten har placerats i Mjärdevi, konstverket är en kombination av måleri och skulptur.
– Jag ville skapa något stort, säger konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson.

Konsten får allt mer plats i det offentliga rummet men Linköping tar ett steg till och lyfter in den i näringslivet. Under onsdagen invigdes en rymdsten som finns placerad utanför entrén till Mjärdevi Center.

Varför en rymdsten?
– Det är lite lek och lite science fiction som passar bra i Science Park, säger Jonathan Josefsson som går under artistnamnet ”Ollio”.

Han är känd som graffiti- och textilkonstnär och han ville göra något stort. Det fanns till en början också planer på att det skulle gå att klättra på stenen.
– Jag ville göra den i betong först men sedan fick jag tag i ett klätterföretag, så materialet är samma som används på lekparker där man har fotstöd på väggarna där man kan klättra. Och det var min tanke här först också men så tog jag bort den idén.

Sagt och gjort, företaget han hittade fanns i Skellefteå, där tillverkades rymdstenen för att sedan transporteras till Mjärdevi. Där har sedan konstnären målat den tre meter höga rymdstenen på plats under några dagar. Och under onsdagen hölls invigningen.

Invigningen skedde genom att konstnären signerade verket och att ballonger släpptes upp i luften som ett sorts tack till rymden. Det kommunala bolaget Sankt Kors som äger fastigheten står bakom beställningen av konstverket.