Bilden är ett montage: Bild: Andreas Schander / Pixabay

Utpekad fuskforskare: Lurar folk till lyxkryssningar

Just nu utreds en forskare som har kopplingar till Linköpings universitet. Mannen misstänks för att ha fejkat bilder, fejkat företag samt för att ha tagit betalt för konferenser i Karibien i universitetets namn.

– Konferenserna har varit på Östersjön, Indiska oceanen och i Karibien, säger Ulf Nilsson, dekan vid tekniska fakulteten på Linköpings universitet.

Forskaren som har varit anställd på Linköpings universitet syns på flera bilder där han visar upp olika forskningsinstitut där han själv påstås vara involverad. Men enligt en internationell webbsajt är allt en stor bluff. Enligt sajten är den fuskande forskaren inklistrad i bilder från olika platser, däribland – enligt sajten, en bild från Linköpings universitet som påstås vara tagen i ett forskningsinstitut i Allahabad, Indien.
– Han är informerad om att han är under utredning men han har valt att inte svara, säger Ulf Nilsson.

Resorna började direkt
Mannen kom till Linköping som forskarassistent 2011 men slutade sin anställning fyra år senare.
– När han slutade 2015 tog resorna vid direkt och vi har inlett två utredningar, jag utreder anklagelserna om forskningsfusk och sedan utreds även oredlighet i forskning. Vi ska helt enkelt pröva sanningshalten i de påståenden som framförts.

Enligt webbsajten bluffar han med sin anställning och med bilder. Dessutom har han påstådda medarbetare på en webbplats och har flitigt arrangerat konferenser i universitetets namn, enligt anklagelserna. Bland annat ska han ha arrangerat konferenser i samband med lyxkryssningar.

Inkomster till privata företaget
Enligt webbsajten ska forskaren också ha byggt upp en verksamhet med oseriösa vetenskapliga tidskrifter samt tidningar som inte existerar. Verksamheten ska ha drivits från ett litet kontor i närheten av Linköpings universitet.

Mannen ska också ha lyft fram universitetet som samarbetspartner vid flera välbesökta konferenser, där inkomsterna uppges ha gått direkt till forskarens företag.

Har han lurat Linköpings universitet på pengar?
– Vi vet ingenting än men det ska vi utreda. Det handlar inte om så mycket pengar i så fall men allt är ändå för mycket.

De nu tillsatta utredningsgrupperna ska undersöka om det finns någon grund för anklagelserna om oegentligheter och vetenskaplig oredlighet. Grupperna kommer även undersöka om andra medarbetare vid universitetet har varit delaktiga i verksamheten, och i så fall på vilket sätt.
– Det kan säkert finnas flera på universitetet som handlat i god tro och som känner oro just nu för sitt samröre med den anklagade forskaren. Vi tar frågor om oredlighet på allra största allvar och för allas skull är det bra att vi nu bringar klarhet i detta, säger Ulf Nilsson.

Utredningen väntas blir klar om cirka en månad.

UTPEKADE FORSKAREN SVARAR:

Utpekade forskaren: ”En stor konspiration mot mig”

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load