Bild: Andreas Schander

Utpekade forskaren: ”En stor konspiration mot mig”

Linköpings universitet utreder anklagelser om en tidigare anställd. Anklagelserna gäller bland annat forskningsfusk och att forskaren har arrangerat konferenser på lyxkryssningar i universitetets namn.

Den anklagade forskaren befinner sig just nu i Indien men svarar direkt när Linköping News ringer.
– Jag är förvånad, varför utreder de mig? Jag har mitt företag och är professor, jag förstår inte, säger han.

Det var efter att en internationell webbsajt som skriver om forskning anklagade en tidigare anställd vid Linköpings universitet som gjorde att mannen nu utreds för fusk.
– Det är bara en stor konspiration mot mig och jag har kontaktat polisen och gett dem alla uppgifter, det är inte första gången som forskare i Linköping råkar ut för samma sak.

Har du arrangerat konferenser i universitetets namn?
– Jag har sagt att jag har jobbat där, vilket jag också har, jag har också sagt att jag är professor, vilket jag också är.

Du anklagas för att ditt företag är fejk och att medarbetare på din webbsajt inte alls är dina medarbetare, stämmer det?
– Inget är fejk, jag jobbar hårt sju dagar i veckan och reser mycket, jag har mitt hus och min familj i Linköping så det här skadar mig väldigt mycket. Just nu är jag i Indien, du kanske har sett bilderna på mitt forskningsinstitut här nere?

Ja…
– Det påstås att det är fejk också, och att bilderna är manipulerade, det är en fotograf som har tagit bilderna så jag förstår inte alls.

Än så länge står ord mot ord men Linköpings universitet ser så allvarligt på händelsen att de har tillsatt två olika utredningsgrupper som ska undersöka om det finns någon grund för anklagelser om forskningsfusk samt vetenskaplig oredlighet. Utredningen väntas klar om cirka en månad.

DETTA HAR HÄNT:

Utpekad fuskforskare: Lurar folk till lyxkryssningar

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load