Kvinnans fråga: ”Ska ni våldta mig innan eller efter förhöret”

Polisen har bildat en speciell grupp som ska jobba mer aktivt mot sexhandeln i länet. Och poliserna i gruppen möter en verklighet många antagligen inte trodde fanns.

 

– Vi vet att det just nu finns 19 kvinnor på hotell i Norrköping och Linköping som har kommit hit för att sälja sex, säger Mattias Magnestad som finns med i gruppen där det är tänkt att olika medarbetare ska kunna gå ut och in.

Han berättar om kvinnor från andra länder som är mycket utsatta. Som ibland inte vet vilken stad de befinner sig i och som körs runt för att sälja sex till män i svenska städer.

Faktum är att Östergötland ligger på fjärde plats efter storstädena när det kommer till omfattningen av problemen med sexhandel.  Och det är många gånger tuffa historier som möter poliserna som jobbar med de utsatta kvinnorna.

– De är ju fattiga och de vet om att människohandlarna vet om vart deras barn finns, så de är jätterädda, säger Mikaela Kym, som är en annan av poliserna som jobbat i gruppen under den insatsvecka som genomfördes tidigare i april.

– En jobbig sak var när vi pratade med en kvinna. Hon frågade mig om vi skulle våldta henne innan eller efter förhöret, säger Mattias Magnestad.

– Det var så det brukade fungera i hennes hemland.

Kollegan Sanna Waller fyller i:

– Det som slagit oss alla är hur många köpare det faktist finns här.

Så ska polisen stoppa sexhandeln i Östergötland