Foto: Andreas Schander.

Är du inte nöjd med livet – tro på en konspiration

Det är alltid någon annans fel att saker och ting går snett. Terror, missväxt och att Sverige förlorar i fotboll beror på en sammansvärjning utformad av ett hemligt sällskap, en ond regering eller biodlarnas riksförbund. Denna vecka funderar Jerry Prütz på det här med konspirationsteorier.

Internet och sociala medier är som gjorda för att sprida konspirationer. Här kan man finna stöd för de mest avvikande och udda idéer som att jorden faktiskt är platt, Elvis lever och bor på månen och att det var USA:s regeringen som själva låg bakom attacken mot tvillingtornen på Manhattan.

I olika diskussionsforum finns långa trådar där den ännu inte fullt övertygade kan finna stöd och medhåll av likasinnade. Sakta men säkert bygger man sedan upp en tro och övertygelse på att allt som är känt och belagt med fakta är fel och när det gäller huruvida jorden är platt eller att Jerry Williams namn baklänges på ungerska vänt i en spegel blir ”Lucifer” kanske inte är hela världen. Däremot blir det djup allvarligt när man förnekar förintelsen och andra historiska händelser eller att man faktiskt landade på månen.

I den svenska fiktiva dokumentärfilmen ”Konspiration 58” från 2002 lägger man fram teorin om att fotbolls-VM 1958 aldrig spelades i Sverige på ungefär samma sätt som de som tror att månlandningen 1969 aldrig ägt rum. Jag vet personer som på fullt allvar trodde på ”KSP 58” teori –  så övertygande var Johan Löfstedts film.
Palmemordet, mordet på Kennedy och skotten i Sarajevo. De ryska ubåtarna, Estonias förlisning och Bermudatriangeln, chemtrails och Västgötaskolan är bara några vanliga konspirationsteorier men det finns hundratals ytterligare.

Är man inte nöjd med hur livet utvecklat sig eller att man inte kan förstå ren ondska som den att köra ett flygplan rakt in en skyskrapa med man och allt är det bekvämt att skylla på någon hemlig och mäktig organisation som Frimurarorden, Bilderberggruppen eller Illuminati.

Många alternativa tankar sätter färg på tillvaron och man kan skratta lite lätt åt foliehattarna men när lögner blir till sanningar är vi farligt ute…

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load