Jerry Prütz: Lägg korten på bordet om musikerna i Gamla Linköping

Ett arbetsmiljöproblem eller bara dålig personkemi? Turerna kring gårdsmusikanterna i Gamla Linköping är många och vad som är sant eller inte är rent omöjligt att få klarhet i. Nu kräver News Jerry Prütz att ansvariga politiker och tjänstemän lägger korten på bordet.

KRÖNIKA. För tredje året i rad vill chefen för Gamla Linköping bli av med gårdsmusikanterna Lasse Ström och Jacek Malisz. Det första året blev protesterna övermäktiga och snart hördes deras toner igen. År två fattades det återigen pengar men då gick Föreningen Gamla Linköping in och betalade deras lön.

I år var FGL återigen villiga att satsa, i runda tal, 50 000 kronor men då var skälet ett annat nämligen att Lasse och Jacek utgjorde ett arbetsmiljöproblem eftersom de har gett några unga kvinnor ett par komplimanger för deras sätt att le. Uppgifter gör gällande att Tina Karlsson då, i kölvattnet av #metoo tyckt att det blivit lättare komma åt de bägge musikerna. Självklart nekar hon till detta, och självklart får hon stöd av Kultur och fritidsdirektören Karin Olanders i sitt sätt att agera.

Om det handlar om ett verkligt problem så verkar man inte tagit tag i det fullt ut. Har det förekommit sexuella trakasserier bör dessa ha anmälts enligt gängse rutiner. Eller är det helt enkelt så att det personkemin inte stämmer?

Tina Karlsson är en omstridd chef. Lions avslutade samarbetet kring den populära julmarknaden för några år sedan, det hörs kritik från de som bedriver näringsverksamhet i Gamla Linköping och även från de föreningar som är verksamma i friluftsmuseet – det märks på inflödet av tips och telefonsamtal vi fått i samband med att vi skrivit om bråket kring gårdsmusikerna. Själv menar hon att det inte finns några problem i Gamla Linköping.

För Gamla Linköpings skull bör man köra med öppna kort. Att det smusslas och fars med osanning gynnar inte den älskade stadsdelen och kan faktiskt skada Gamla Linköping både nu och framåt.

Även om skadan redan är skedd så bör man lägga korten på borden i den här frågan och det nu!

Bråket om de sparkade musikanterna – så säger läsarna

Bråket om kultmusikerna – ”de kommer inte tillbaka till Gamla Linköping”

Kultmusikanterna sparkas från Gamla Linköping under mystiska omständigheter