Foto: Andreas Schander. Bilder: Unsplash.

Jerry Prütz: Fy fan för manliga experter

Denna veckan stör sig Jerry Prütz på män som är självutnämnda experter i precis vad som helst.

Krönika: Tänk att inte kunna ta en öl ifred eller gilla en viss sorts senap utan att bli påhoppad, utskälld eller tillrättavisad. Då har även du blivit utsatt för en manlig expert.

Jag gillar Corona, ni vet den där mexikanska ölen som man sätter en limeklyfta i halsen på och dricker när det är olidligt varmt, och jag brukar ibland posta bilder av en Corona på olika sociala medier. Det dröjer inte mer än fyra sekunder, som Magnus Uggla sjöng, förrän någon självutnämnd skägghipster med grötmyndig stämma påpekar att ”det där är ingen öl” och hänvisar till någon IPA med smak av hästgödsel. Det är klart som tusan att det är öl annars hade den ju inte stått på ölhyllan på Systembolaget.

När det kommer till musik har vi vinylnördarna som i och för sig är snälla och älskar musik men gärna påpekar att ”2112” med Rush låter bäst på en 250 grams vinylplatta pressad i Japan. Det är kanske så men jag gillar låtarna i än vilken form jag lyssnar på dem och dessutom är Spotify min gud.

Har man någon gång bott i villa eller radhus och tagit fram en grill så vet du säkert vad jag talar om. Då flockas männen runt dig med tusentals experttips. ”Det ska vara ekologisk tändvätska”, ”marinad? Det är för amatörer” eller ”va? Gör du så??” och så håller det på tills de tröttnat och gått in still sig och lagt på en färdigkryddad flintastek på sin elgrill.

På samma sätt är det när du ska backa med släp. Gissa om du får bra hjälp av valfri medelålders man med för mycket fritid.

Värst av alla är dock alla språkpoliser och de som gnäller om särskrivningar – jo, jag kan hålla med om att de ser illa ut men som en del håller på så verkar de ha mera överseende med Hitler, IS och Tomas Ledin än att någon skriver “Katt mat”, “ton fisk” eller “gröt ris”. Herregud!

Urtypen för en manlig expert är så klart GW. Nu råkar jag gilla honom och här är det säkerligen medias fel som ringer upp och frågar författaren och polisprofessorn om rätt låt vann, när det är dags att ta in trädgårdsmöblerna eller om Gud finns i tid och otid.

Vi män älskar att nörda ner oss i precis vilket ämne som helst, ju smalare desto bättre men självutnämnda experter tar en plats de inte har, troligen så har de inte någon koll alls utan vill bara synas och höras för de lärt sig skillnaden på mat och humle. Det är därför jag hellre umgås med kvinnor…

Valet 2018:

I valtider brukar en den ena och en den andra artisten ställa upp för något parti den gillar. Det finns även de som skriver låtar om att välja. Här kommer mina favoriter:

Tiamat – “Vote for love”

COC – “Vote with a bullet”

Alice Cooper – “Elected”

Imperiet – “Du ska va president”