Jerry Prütz. Foto: Andreas Schander.

Prütz: Jag är årets fuckboy

Vuxenvärlden och det sunda förnuftet har satts ur spel, menar News Jerry Prütz när han ryter till mot sanktionerad mobbing och pennalism.

Krönika: I veckan så kom domen mot den 19-årige yngling som utsett en kvinnlig skolkamrat till årets ”Fuckgirl” på en skola i Malmö. Det stannar inte heller där utan det fanns även en motivering som var både sexistisk och plump. Så här långt kan man faktiskt ha ett visst överseende och tycka att ”boys will be boys” och annat som män i min ålder kör med. Denna gång skedde det dock på en skola och under en studentbal där uppgifter gör gällande att även lärare var närvarande.

Herregud – hur står det till i huvudet på den lärare som inte reser sig upp och slår näven i bordet mot dylik dumhet? Har man helt kapitulerat och gett sitt civilkurage semester? Eller vill man kort och gott inte stöta sig med de smårusiga studenterna, inte framstå som en tråkig vuxen. Jag har inget svar i saken men jag förstår samtidigt varför skolan befinner sig i kris.

Slå näven i bordet

På flera skolor i vårt län förekommer insparkar, nollningar och allt vad det nu heter i syfte att få ihop klassen. Både skolpersonal och elevråd brukar försvara dessa upptåg med att det är tradition och något som bygger gemenskap. Struntprat menar jag. Om bara en enda elev blir kränkt, ledsen, sårad eller känner sig ledsen efter att ha deltagit i en aktivitet är det anledning nog att stoppa den här typen av traditioner och inte försvara dem.

Fler poliser

Hade det rört sig om ett militärförband, en hemlig orden eller kanske till och med ett hockeylag, hade jag inte brytt mig nämnvärt då man är där av fri vilja. Det är man aldrig i skolan, inte ens i gymnasiet och knappast på en högre utbildning heller för den delen. Man är där för att lära och lärarna är där för att lära ut.

Vi behöver inte flera poliser, vakter eller andra som ska upprätthålla ordning och reda. Vi behöver vuxna människor med civilkurage.