Andreas Schander, reporter på Linköping News.

Schander: Det börjar bli pinsamt Linköping

Vi har väntat och väntat och väntat. Hur blir det med våra nya sporthallar i Linköping egentligen? Det undrar Linköping News reporter Andreas Schander i en krönika.

KRÖNIKA. Precis när jag hade sågat det stora sveket mot idrotten i Linköping där alla drabbas, från de allra minsta som tar sina första steg in i en sporthall och hela vägen upp till elitnivå, kom beskedet att det skulle byggas nya anläggningar i stan.

Den stora bristen på idrottshallar i Linköping har pågått i decennier. Flera lag har tvingats att spela sina matcher i andra kommuner. Föreningarna går på knäna och undviker att arrangera stora tävlingar på grund av att det inte finns plats. Upp till 20 barn får trängas i små hallar som till och med är för liten för tio barn.

Saknas elva hallar

Jag har skrivit det tidigare. Att det saknas minst elva fullstora idrottshallar i stan. Och i stort sett alla partier är överens om båda sakerna. Dels att det är ett misslyckande och dels att en satsning på hallar måste göras.

Och så kom äntligen beskedet. Och de var ett rejält besked. Den förra politiska majoriteten presenterade den största idrottspolitiska satsningen i Linköpings historia. Nu skulle det byggas mellan elva och 13 fullstora hallar, bland annat en multihall i Kallerstad. Och inte bara sprillans nya fullstora hallar utan även sex konstgräsplaner och till och med en ny ishall. Hela paketet ska avslutas med hallbygget i Linghem 2028. Då ska allt vara klart, sas det.

Blir det en ny ishall?

Jag pratade med ordföranden i Linköpings konståkningsförening som har över 450 medlemmar. Hon berättade om en oerhört svår tid. Irritationen ökar och föräldrar får komma senare till jobbet eller åka tidigare för att deras barn ska kunna träna konståkning. Dessutom har de fått avstå från fredagsmyset år efter år på grund av att föreningen får ta de tider som finns. Som fredagskvällar till exempel.

Nu skulle det byggas en ishall som öronmärks för konståkarna vilket ger dem helt andra förutsättningar. Dessutom frigörs istider i Stångebro och i Saab arena. Enligt ett förslag ska den nya ishallen byggas på Korpvallarna.

Och plats finns. Det har höjts röster om varför en ishall ska byggas där, vad händer med vår korpfotboll då?

Satsning för en halv miljard

Men ni kan vara lugna. Linköping är en platt och utbredd kommun. Plats finns. Och kan man bygga golfbanor i de schweiziska alperna kan man nog ha plats för både ishall och korpfotboll i platta breda Linköping. Hela satsningen beräknas kosta runt en halv miljard kronor.

Den summan ifrågasattes av den dåvarande oppositionen även om flera av politikerna i en tidigare intervju sagt att de står bakom satsningen i sin helhet. Reaktionerna hos Linköpingsborna har varit många. En del dissar, andra hissar.

Hamngatan viktigare än idrotten?

Men vad händer med satsningen nu? Vi har en ny majoritet i Linköpings stadshus och om de nya hallarna hörs inte mycket. För en dryg månad sedan kallade Allians för Linköping till en pressträff för att presentera sin budget. Det pratades om Hamngatan, slopade elcykelprojekt, simhall och satsning på läshjälp. Men inte ett ord om idrottshallar.

Är det viktigare att bygga om Hamngatan än att bygga nya idrottshallar? Eller går det att vara helt crazy och göra båda sakerna?

Visserligen står det i alliansens budget att de jobbar på saken. Att de står bakom en satsning är nog klart men de vill undersöka möjligheten att involvera föreningarna mer i själva driften. Och så har de synpunkter på placeringarna av de nya hallarna. Så, ska vi behöva använda klyschan, var god dröj? Frågan är bara hur länge sveket ska fortsätta. För varje dag som går får barn, ungdomar och elitidrottare lida.

Vad vill den nya majoriteten i Linköping? Ta beslut. Kom med besked. Ta frågan på allvar för det här börjar bli pinsamt.

God jul.
Andreas Schander, reporter Linköping News.

Nedan, åtta artiklar om idrottshallar, tidsplaner, ishall och mycket mer om ämnet:

Schander: Största politiska kollapsen i Linköpings historia – sviker tusentals barn

Vändningen: Största satsningen i Linköpings historia – får flest hallar i hela Sverige

Historiska satsningen kostar över en halv miljard

Förslaget: Här ska Linköpings multihall byggas – företag kan tvingas flytta

Hallkris – hemmapremiär spelas i Norrköping

Iskalla glädjen: Här kan ishallen byggas

Hallsatsningen: ”Valfläsket kom tidigt på grillen i år”

Läsarstorm om hallsatsningen: ”Huvudlös satsning”

.