Elever erbjuds att ta på sig hörselkåpor i klassrummen. Bild: Pixabay

Schander: Kolla vad lärarna delar ut – helt galet

“Allt fler skolor i Linköping delar ut hörselskydd till eleverna när ljudnivån blir för hög. Vad är nästa steg, vadderade klassrum?” Det skriver News reporter Andreas Schander i en krönika.

KRÖNIKA. Ljudnivåerna i klassrummen varierar stort beroende på vilken skola det gäller. För att lösa problemet delar lärarna ut hörselskydd till eleverna. Jag förstår att man vill få lugnare arbetsro i klassrummen men att dela ut hörselskydd löser inte grundproblemet. Det fungerar snarare som en huvudvärkstablett, man tar bara bort symptomet – inte problemet.

Eget tänkande

För varje utdelad hörselkåpa är det bara ytterligare ett misslyckande från skolan. Skolorna är ju annars stenhårda med pedagogik. Man hör knappast något annat än ordet pedagogik i kontakten med skolor. Men trots att undervisningar nästan ”pedagogikas” sönder klarar man inte av en mer kreativ lösning att dela ut hörselskydd.

Elever uppmuntras till eget tänkande, fantasi och kreativitet men när det kommer till att skapa en bra arbetsro ställs inga krav på skolans egen kreativitet, eget tänkande eller fantasi. Den stannar vid skydd för öronen. Uppdraget slutfört. Typ.

Förebygg problemet

En del skolor har inga hörselskydd. De har lyckats ändå.

Vad ska man göra då?
Gå på grundproblemet, ta reda på varför man har misslyckats, varför är det hög ljudnivå, hur många elever finns det i klassrummet, hur arbetas det med grupper, finns det plats för elever att arbeta i mindre grupper, finns det tillräckligt med lärare eller pedagoger (!) i klassrummet. Hur agerar man när det blir hög ljudnivå. Hur förebygger man.

Jag har inte ett enda högskolepoäng i pedagogik men skolan borde vara en plats där det fullständigt exploderar av idéer och lösningar. Men återigen. Det mest fantastiska man har uppnått är inköp av hörselkåpor.

Det är lätt att tro att man knappt har haft något samtal om problemet. Eller så har det funnits ett samtal där lösningen blev hörsel…. (Ja ni vet).. skydd.

Kort sagt, en skola måste klara av att skapa en bra arbetsro utan hörselkåpor. Ta bort problemet, inte symptomen.

Håller du med? Diskutera ämnet på vår Facebook-sida.

Andreas Schander, Linköping News

Fler krönikor av Andreas Schander:

Schander: Trodde min son var död

Schander: Mitt hjärta skar – så olycksfamiljen fick bo hos mig

Schander: Det börjar bli pinsamt Linköping

Schander: Skruvade ryktena om Ghost – och om mig