Andreas Norlén. Foto: Riksdagen

Talmannen talar ut i Newsintervju

Talmannen Andreas Norlén har just berättat för svenska folket att han tänker föreslå Stefan Löfven som ny statsminister men tar sedan upp sin mobil och ringer News mest frågvisa reporter Jerry Prütz för en pratstund.

På kort tid har han blivit en populär person Andreas Norlén. Visst är han född i Bromma där hans föräldrar träffades men de flyttade nästan direkt till Ödeshög där han bodde 19 år. Därefter blev det lika länge i Motala och numera bor han i Norrköping.

– Jag märker att jag är mer igenkänd i och med att jag nu är talman men det är bara trevligt och alla man möter är verkligen vänliga, menar Andreas Norlén och fortsätter att han inte tänker så mycket på att han numera har landets näst högsta ämbete. Faktum är att han är den första talman från Östergötland sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

Första östgöte

– Det fanns en legendarisk talman som kallades ”Doverstorparn” någon gång på 1940-talet, som kom från Finspång, förklarar han vidare och berättar sedan att han är väldigt tacksam över det ämbete han numera innehar.

Andreas Norlén har inte hunnit tänka så mycket på sitt nya uppdrag och vad det för med sig sedan han blev vald till Talman utan det har handlat mer om att lösa den uppkomna situationen. Hur går det då till när ni ses på ditt kontor för att sondera terrängen?

– Vi sätter oss i den soffgrupp som finns och vi dricker kaffe och pratar. Mer än så vill jag inte säga men får jag dra till med en klyscha så har samtalen varit bra även om vi inte har fått en regering i dagsläget.

Vad tror han då – blir det nyval?

– Jag tycker det vore olyckligt om det skulle gå så långt som till nyval då det undergräver tron på vårt politiska system och på riksdagen. Det var 87 procent som röstade i valet vilket är ett otroligt högt valdeltagande och då ligger det sedan på oss som jobbar med politik att lösa upp de knutar så vi får en regering.

Närvarande pappa

Andreas är moderat men som talman är man opolitisk. Att agera så att man inte är politiskt färgad är inte svårt utan det handlar om att tänka på Sveriges bästa i alla lägen. Vårt samtal är slut men jag dristar mig till att undra om han kan släppa jobbet när han kommer hem.

– Jag har en son på två år hemma och försöker vara en närvarande pappa. Det är väldigt viktigt att finnas där för min familj.

Lycka till

Ja, lycka till då önskar jag och säkert alla News läsare.

– Tack så mycket. Det kan behövas, avslutar Talman Andreas Norlén.