Sara Skyttedal (KD), Paul Lindvall (M), Erik Östman (M) och Muharrem Demirok (C). Bild: Andreas Schander

Udda greppet: Använder lag mot majoriteten

Bygget av Kungsberget är stoppat. Nu tar oppositionen till en ovanlig lag som ska sätta press på den politiska majoriteten.

– Jag har aldrig varit med om detta tidigare men vi känner att vi måste, säger Muharrem Demirok (C).

En ny skola för 1 800 elever skulle byggas där Kungsbergsskolan i dag finns. Det skulle bli omkring 8 000 kvadratmeter stort och skulle rymma upp till 1 800 högstadie- och gymnasieelever. Men den totala ytan i hela arkitekttävlingen handlade om cirka 25 000 kvadratmeter.

Kungsbergsskolan byggdes på 1950-talet och under de tre senaste åren har den i stort sett stått tom förutom vissa delar som matsal till exempel. Men snart skulle området sjuda av liv igen. Så sas det i alla fall i maj förra året men ett drygt år senare har ingenting hänt.

– Det måste få en lösning för annars får det konsekvenser för eleverna. Vi söker inte strid i frågan men vill ha en säker lösning för vad som är bra för de som ska gå där och vad som är bra ekonomiskt. Det kan inte ligga i låst läge längre, säger Paul Lindvall, gruppledare (M).

Och för att få ett snabbare beslut i frågan tar oppositionen till en mycket ovanlig lag.

– Vi kommer använda kommunallagen där vi yrkar på att tomten ska användas till grundskola och att det tas ett beslut i frågan på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag, säger Lindvall.

Kommunallagen han syftar på är ett så kallat nämndinitiativ, ett ovanligt grepp men det står i kommunallagen, fjärde kapitlet i paragraf 17 att ”ledamöterna i nämnderna får väcka ärenden i nämnderna”.

Alltså att frågan tas upp utan att det är ett ärende som har utretts eller på annat sätt varit uppe i nämnder tidigare. Det är det som M, C och KD nu har gjort vilket de har stöd för i lagen att göra.

Anledningen till att Kungsberget är stoppat är att Liberalerna gjorde en kovändning och ändrade sig. Det gjorde att processen tog tvärstopp.

Oppositionen anser att Kungsberget blir för stort och att skolan ska bli enbart en grundskola för högstadieelever samt en grundsärskola för totalt 700 elever. Inte de 1 800 elever som det först beslutades om.

– Man har fastnat i ett läge som riskerar att drabba elever, vi tror att vi kan hitta en lösning för årskurserna 7-9, det är därför vi har lagt ett nämndinitiativ, säger Sara Skyttedal (KD).

Nu har det snart gått ett år sedan majoriteten beslutade om vilket arkitektbidrag som vann.

– Det enda som har kommit fram är en arkitekttävling, det här är ett sätt för oss att sträcka ut handen för situationen måste lösas, säger Muharrem Demirok.

De kallar initiativet för en utsträckt hand. Nu återstår att se om handen tas emot.

– Vi behöver ha spaden i marken och nu hoppas vi att vi kan lösa det tillsammans, säger Erik Östman (M).

DETTA HAR HÄNT:

KLART: Så här ska Kungsberget se ut