Rutterna ändras på Göta kanal

walter-chetoba-de-boever-m0yNBn4ExbM-unsplash

Göta Kanalbolag meddelade i ett pressmeddelande på måndagen att rutten ändras för flaggskeppen M/S Juno och M/S Diana och M/S Wilhelm Tham. Anledningen till att rutterna ändras är de låga vattennivåerna på vissa delar av kanalen. På grund av det låga vattnet så anses inte båtarna kunna framföras på ett säkert sätt och rutterna ändras därför.

 

Andra rutter som ligger under förslag att förändras är pendeltågen.

 

Lägsta vattennivån på 40 år

Så lågt som vattnet är nu har det inte varit på 40 år. Sedan Göta kanal öppnade för över 180 år sedan så har den aldrig varit stängd, så detta är första gången det sker. Det är sjön Asplången som ligger vid Västra Husby som har för låga vattennivåer. Göta kanal korsar Asplången vid Västra Husby från öst till väst och kan därför inte passera där.

 

Påverkar inte personbåtar och turistbåtar

De låga vattennivåerna påverkar inte normalstora personbåtar och heller inte turistbåtarna. Men däremot så uppmanas alla båtförare att vara extra försiktiga i detta område för att hålla både sin båt säker men framförallt människorna som färdas i den. Är man ute och åker båt i området är det viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad via Sjöfartsverket.