Bild: Photos for work

Förre LHC-stjärnan talar ut om mardrömmen efter NHL-karriären

Han var en stjärna i LHC innan han drog till NHL. Nu berättar 39-åringen om sin kamp för att få ett normalt liv igen.

Johan Franzén spelade i LHC mellan 2000-2005. Han gjorde ett så pass stort avtryck att Detroit Red Wings draftade honom 2004 och året efter skrev han kontrakt med NHL-laget. Han spelade i Detroit Red Wings från 2005-2016, dock avslutades karriären på grund av återkommande hjärnskakningar.

– Jag kan ju prata med någon en kväll och sedan nästa dag har jag glömt bort den personen bara för att hjärnan inte har fått in det, säger han till Expressen.

Åkte in på behandlingshem

Franzén har behandlats för PTSD – posttraumatiska stressyndrom på ett behandlingshem i Colorado.

– Det var nästan som att gå i skola i tre veckor. Det var mycket akuta grejer jag var tvungen att få hjälp med också, som dök upp. Det var väldigt mörka tankar, jag fick behandling för PTSD, som jag inte hade fått innan, säger han.

”Allt är pinsamt”

Sviterna av hjärnskakningarna som han kämpar med varje dag har givetvis tagit på krafterna.

– Det är pinsamt, allting är pinsamt. Men numera är jag väldigt öppen med att jag inte kommer ihåg saker och ting. Ändå tycker jag att jag är väldigt social när jag är ute bland folk jämfört med tidigare. Jag försöker vara glad och säger direkt om det är någon jag inte känner igen eller pratat med tidigare – och då kan det ha varit dagen innan, säger 39-åringen som har vunnit både Stanley Cup och VM.