Dagens första samling innan övningarna fortsätter. Bild: Jerry Prütz.

Full fart med futsal

Under höstlovet håller ÖFF och KFUM ett futsalläger i Sporthallen för de som är skollediga. News hängde med.

Futsal kan lättast beskrivas som uppstyrd inomhusfotboll, men med några viktiga skillnader. Det lär jag mig snabbt av Nuri Aslan på KFUM i Linköping och Carro Phalén, ungdomskonsulent på Östergötlands Fotbollsförbund, ÖFF, då jag tittar in för att haka på förmiddagens aktiviteter.

Olika klubbar

– Vi har 63 killar och tjejer här från 16 olika klubbar från både Norrköping och Linköping, berättar Carro Phalén och fortsätter med att berätta att Futsal verkligen är en sport på frammarsch men att bristen på hallar och träningstider ibland sätter käppar i hjulen för en ännu större ökning av antalet utövare i Linköping.

– Vi började igår, måndag, och håller på tills imorgon, onsdag. Teori varvas med praktik, säger Carro Phalén vidare medan ett gäng killar och tjejer värmer upp. Andra har teori men fokus ligger på det fysiska.

A-lagsspelare

– Det är våra A-lagsspelare som håller mycket av träningarna sedan har vi andra som även hjälper till, berättar Nuri Aslan. En av dem som håller i samlingarna är Sahar Khalili som har dagens första samling innan dagens program börjar för de olika grupperna.

– Responsen har varit bra och det är som sagt många som visat intresse även fast vi tagit en mindre anmälningsavgift, avslutar Carro Phalén medan ännu ett gäng skollediga Futsalentusiaster sätter igång att skjuta bollar i mål.

Sahar Khalili och Carro Phalén är ledare på lägret. Bild: Jerry Prütz

Futsal - så funkar det:

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare. Ordet kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Efter att sporten fick egna officiella regler (av Fifa) blev futsal och futebol de salão egna varianter av fotboll med bollstorleken som den största skillnaden. Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Futsalbollen är en storlek mindre än en fotboll och har dämpad studs för att passa bättre till tekniskt spel. Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18–25 meter bred och 38–42 meter lång.

Källa: Wikipedia.