För första gången har Linköping en MMA-organisation och i framtiden blir det två galor om året. Bild: Andreas Schander. Pixabay

Här startar Linköpingsstjärnor omstridd gala

För första gången kommer galor med endast kampsporten MMA genomföras i Linköping.

– Det här betyder mycket, vi är en stark stad och vi tävlar mycket i SM och i landslagssammanhang. Vi siktar på två galor om året, intresset är stort och vi tror att suget finns, säger Anders Ohlsson.

Tillsammans med sin sambo driver han Kampsportcentret i Linköping och han tränar dessutom Sveriges landslag i MMA. Tillsammans med Samuel Ericsson från Linköping, har de startat Linköpings första MMA-organisation genom tiderna, Excellence Fighting Championship. Samuel är en av landets största profiler med över 200 000 följare på Instagram.

Första galan i maj

– Linköping är en stor stad och vi är duktiga på det vi gör, jag har funderat på det här och så droppade Samuel att han hade funderat på samma sak.

Det innebär att Linköping kommer att arrangera två MMA-galor om året med start nästa år. Tävlingarna kommer att genomföras i Sporthallen och arrangörerna hoppas på 2 000 besökare.

– Vi siktar på att ha den första galan i maj och vi hoppas att det kan komma mellan 800 och 1 000 personer till den första galan och sedan ska vi växla upp och förhoppningsvis få 2 000 personer till Sporthallen under den andra galan, säger Anders Ohlsson.

Han berättar att de ska få landslagsaktuella fighters till galan men att de skulle vara i Sporthallen var ganska given.
– Det finns inte så mycket att välja på i Linköping, vi har Saab arena och efter det Sporthallen, men nästa steg är små gympasalar så Sporthallen får det bli.

Omdiskuterad sport

MMA är en av de sporter i som växer snabbast just nu och Sveriges landslag är det högst rankade i världen.
– Folk börjar få upp ögonen för sporten och intresset ökar hela tiden.

Är det en omdiskuterad sport?
– Kampsport har alltid varit omdiskuterad, i alla fall sedan 80-talets karatefilmer. Men det blandas ihop vad det är för något, en del tror att det går ut på att skada varandra men huvudsyftet är att vinna och då kan man skadas men vår sport är inte så skadedrabbad. Oftast är det väldigt respektfullt, man fajtas i 15 minuter och sedan skakar man hand, säger Anders Ohlsson.