Den nya ishallen kan komma att byggas på Korpvallarna. Bild: Andreas Schander

Iskalla glädjen: Här kan ishallen byggas

Den politiska majoriteten i Linköping har presenterat en idrottssatsning som bland annat innebär en ny ishall. Ett besked som är välkommet.
– Jättebra besked för föräldrar är vansinniga, säger Marianne Hogner, sportchef i Linköpings Konståkningsförening.

Det var på onsdagen som S, MP och L, kallade till en pressträff för att presentera en idrottssatsning i Linköping. Den innebär att elva till 13 fullstora inomhushallar ska byggas, sex konstgräsplaner samt en ishall.

Ishallen kommer att kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor men den exakta platsen är inte beslutad. Men enligt majoritetens förslag så ska ishallen byggas i Ryd eller på Korpvallarna längs Haningeleden. Den nya ishallen ska specialbyggas för konståkning.

Vansinniga föräldrar

– Det visste jag inte men jättetrevligt för vi börjar få det väldigt svårt och föräldrar är vansinniga för att de tvingas skjutsa så tidigt som de gör, säger Marianne Hogner.

Hon har själv varit med i Linköpings Konståkningsförening sedan 1976 och har kämpat med istider i många år. På senare år har situation blivit näst intill hopplös.

450 medlemmar

– Vi har 450 medlemmar och skulle med lätthet fylla alla tider i en ishall helt på egen hand, säger hon.

För konståkning kräver mycket istid. Av deras 450 medlemmar har de omkring 70 åkare som tävlar aktivt, några av dem på en nivå som kräver flera pass om dagen.
– De som tävlar ska enligt rekommendationer träna 4 till 6 dagar i veckan och de allra bästa hos oss bör ha 2-3 pass om dagen.

Och beskedet om att den nya ishallen som ska stå klart 2022, om allt går som det ska, byggs till konståkare är en stor lättnad hos föreningen.

“Hoppas det blir av”

– Vi är den enda föreningen som börjar med pass redan klockan 15.00 och vi blir fler medlemmar och är inne i en stenhård satsning. Bland annat har vi precis anställt två nya tränare.

Men hon vågar inte jubla för högt förrän allt är klart.
– Jag vet att det redan 1995 pratades om en ny simhall och det har ännu inget blivit av, jag hoppas att det inte blir samma sak med ishallen, säger Marianne Hogner.

Detta har hänt:

Vändningen: Största satsningen i Linköpings historia – får flest hallar i hela Sverige

Historiska satsningen kostar över en halv miljard