Jönsson: Därför har LHC kopplat greppet i rivalrysaren

JÖNKÖPING. Det är fördel Linköping i åttondelsfinalen mot HV71 efter 3–1 i den första matchen. Den stora segeranledningen var Clubens framgångsrika forechecking i samband med att hemmalaget inte kunde ta tillvara på sina chanser, skriver Adam Jönsson i krönikan.

KRÖNIKA. Det var uppdukat för hockeyfest. Rivalerna skulle göra upp i ett hett slutspelsmöte. Det spelade liksom ingen roll att det bara var en åttondelsfinal. Känslomässigt kunde lika gärna handlat om en SM-final.

Men matchen i Kinnarps arena på måndagskvällen visade varför HV71 och Linköping möts i åttondelsfinal och inte redan är kvalificerade för kvartsfinal.

Det blev visserligen en fest. Men en fest i misstag.

Max Wärn snubblade bakom eget mål, HV hamnade fel i positionerna och Jakob Lilja satte dit 1–0 för gästerna.

En stund senare fick Andrew Gordon åka sig loss framför HV-kassen och styrde in 2–0 till Linköping.

Vad hände efter det? Jo, både Pierre Engvall och Victor Ejdsell tilläts stå helt fria framför Jonas Gustavsson i spel fyra mot fyra. Den förstnämnde satte klubban till pucken och skickade in 1–2.

I den tredje perioden stängde Derek Roy butiken när han styrde in 3–1 till gästerna mellan tre HV-spelare.

Fyra missar. Fyra mål.

Det var egentligen två yra försvar som gjorde upp den här kvällen. HV71 släppte till alldeles för många chanser framför egen kasse genom sena uppspel, slarviga passningar och farliga returer. Linköping checkade högt och framgångsrikt. Gästerna fick tag på pucken och kunde ställa om till ett par chanser.Det blev matchvinnande tillsammans med att HV inte tog vara på de chanserna som laget skapade. Linköping var snäppet bättre den här kvällen – eller snäppet mindre dåliga.

För om det var slarvigt i HV-zonen var det inte mycket bättre i den andra zonen. Men Bill Sweatts miss med målet vidöppet efter ett misstag av Gustavsson (vilken chock!) blev talande för hemmalagets oförmåga att dunka in pucken i nät. Glödhete Engvall – som nu gjort poäng i sex raka matcher – fick ett liknande läge men förbannades av en bruten klubba.

När de två lagen kom i vassa kontringar slogs den avgörande passningen oftast helt galet.

Kvaliteten saknades

Matchen hade slutspelskaraktär. Inget snack om saken. Det small i närkamperna och det var hård kamp längs med sargerna. Känslorna fanns. Men kvaliteten, som flera av bland annat HV71:s matchserier i förra säsongens slutspel, saknades.

Ja, känslorna började förstås redan innan matchen när retstickan Emil Sylvegård spurtade upp is i ansiktet på Robin Figren på uppvärmningen.

Det är förstås fördel Linköping nu. Östgötarna sitter i förarsätet. Så blir det i en kort matchserie. Men känslan är att det fortfarande kan sluta hur som helst.

När två, i alla fall i dag, slarviga lag gör upp kommer det bli den som gör minst misstag som tar hem kvartsfinalplatsen.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load