Foto: Andreas Schander

LFC-stjärnans målgest väcker ont blod

Kosovare Asllanis målgest i landslaget uppskattades inte och nu har Svenska fotbollförbundet rekommenderat henne att sluta med den.

Det var i Sveriges VM-kvalmatch mot Ukraina i augusti som Kosovare Asllani firade sitt mål med att göra tecknet för den tvåhövdade albanska örnen. Hon bröt då mot Internationella fotbollsförbundet Fifas politiska regelverk. Under sommarens VM gjorde Schweiz spelare Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri samma gest och bötfälldes.

Svenska fotbollförbundet har nu rekommenderat Kosovare Asllani att inte fira med tecknet.

– För mig är det obegripligt. Jag vet inte vilka som skulle kunna ta illa upp över detVissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den, säger Kosovare Asllani, född i Sverige men med kosovoalbanska rötter, till Expressen.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors förklarar till Expressen varför Kosovare Asllani rekommenderats att inte göra gesten.

– Fifa/Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder henne inte från att göra målgesten, men med tanke på Fifas regelverk känns det onödigt att utmana ödet.

Nästa vecka möts Sverige och England i en träningslandskamp. Återstår att se vad som händer om ”Kosse” gör mål då…