Linköpings politiska majoritet samt representanter från kommunala bolag är alla överens om att idrotten måste bli mer jämställd. Bild: Andreas Schander

Nu ska orättvisorna bort inom idrotten: Killar har fått en miljon mer än tjejer

Den sport som har synts mest i media har också fått mest pengar. Så har kommunen fördelat en del av sina bidrag. Men andra bidrag har drabbat tjejer som idrottar. Varje år får tjejer 1,2 miljoner kronor mindre än pojkar. Nu ska kommunen göra ändring.

– Vi har en del bidrag och har upptäckt att vi har mer att jobba med när det gäller vårt verksamhetsbidrag så därför utökar vi med 1,2 miljoner kronor varje år till det, för att fördela mer rättvist, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Det kommunal verksamhetsbidraget på fem miljoner kronor har mest killar dragit nytta av då de varje år har fått 1,2 miljoner kronor mer än tjejer. Nu skjuter kommunen till 1,2 miljoner kronor som öronmärks till tjejidrotten.

Kommunen har granskat sig själva och den visar att den idrott som har synts mest i media också har fått mest pengar. Det är till och med den principen som har använts när bidraget har fördelats.

– Det ska vi göra om säger Kristina Edlund.

Även de kommunala bolagens sponsring gör en helomvändning. Även där är det killar och herrar som sponsras mest medan tjej- och damidrott har tryckts undan.

Den nya satsningen består av en jämställdhetsfond, jämställda bidrag till föreningarna samt ett elitidrottsstöd.

Bland annat startas nu ett nytt aktiebolag som ska driva en jämställdhetsfond. Inom fonden ska det finnas möjlighet att söka stipendium från de kommunala bolagen Stångåstaden, Tekniska verken, Lejonfastigheter och Sankt Kors.

När den politiska majoriteten presenterade sina jämställda planer på Linköpings arena fanns representanter från de kommunala bolagen också på plats som alla var överens om att en skärpning måste ske. Det yttersta målet är att Linköpings kommun ska bli en ännu bättre idrottskommun. Både resultatmässigt och breddmässigt.

– Killar jobbar mer i lagidrott och tjejer mer inom den individuella idrotten och sponsring ges oftast till lagidrott. Vi har också sett att grabbar får mer tid i våra anläggningar än tjejer så det vill vi också jobba vidare med, säger Kristina Edlund.

En förhoppning är att tjejer också ska idrotta längre upp i åldrarna nu när de får samma möjligheter som killar.

– Vi ser många organisationer som inte jobbar med unga. Det finns fler vd som heter Anders inom energibranschen än vad det är kvinnor som är vd. Det är samhällets normer, män har byggt idrott för män trots att tjejer idrottar nästan lika mycket i ung ålder, säger Rebecka Hovenberg (MP).

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load