Bild: Mattias Landström

Så gick det för LHC-talangerna efter JVM

Snart startar JVM. Genom åren har LHC haft en del representanter i turneringen. Så här har det gått för LHC-talangerna efter JVM.

JVM startar på annandagen och pågår fram till den 5:e januari. Publiken kommer få se framtidens stjärnor göra upp om VM-guldet. Dock är det långt ifrån alla som tar sig till NHL i slutändan.

Hur har det gått för LHC-spelarna efter deras medverkan i JVM? Här kommer svaret om hur det har gått för LHC-talangerna som spelade JVM mellan 2013/2014 – 2017/2018. Observera att kartläggningen enbart tar upp spelarna som har spelat i det svenska JVM-laget.

2013/2014

Marcus Högberg, målvakt – Var reservmålvakt i turneringen och höll nollan i hans enda JVM-match. Spelade tre säsonger i SHL med LHC innan han drog över till Nordamerika. Idag spelar Högberg för Belleville Senators i AHL.

Jesper Pettersson, back – Sveriges försvarsgeneral när JVM gick i Malmö. Dock blev han mest ihågkommen för ett slagsmål i semifinalen mot Ryssland som innebar att han stängdes av i finalen mot Finland. Blev sedan draftad av Philadelphia Flyers och drog till USA direkt efter draften. Dock blev det inget spel i NHL för Petterssons del. Istället fick han nöja sig med att spela i AHL och ECHL. Spelar numera i SHL, fast med Djurgården.

2014/2015

Gustav Forsling, back – Blev turneringens bästa back rent poängmässigt och gjorde hela åtta poäng i mästerskapet. Var med i JVM även säsongen efter.

2015/2016

Erik Källgren, målvakt – Tillhörde LHC J-20 men var även utlånad till Oskarshamn i HockeyAllsvenskan under den säsongen. Var tredjemålvakt i Sveriges JVM-lag. Spelar numera med AIK i HockeyAllsvenskan.

Gustav Forsling, back – Hade skadeproblem inför sitt andra JVM och missade den första matchen. Kom inte upp i samma nivå som året innan. Forsling spelar idag i NHL-laget Chicago Blackhawks och imponerar stort i världens bästa liga.

Gabriel Carlsson, back – Bidrog med stabilitet i defensiven och gjorde det han skulle. Spelade JVM igen året efter.

2016/2017

Gabriel Carlsson, back – Tillförde samma sak som året innan. Carlsson spelar numera i AHL med Cleveland Monsters. Har även spelat 17 matcher med Columbus Blue Jackets i NHL, men har inte etablerat sig i världens bästa liga än.

2017/2018

Fredrik Karlström, forward – Spelade JVM året innan, men då som AIK-spelare. Spelade i fjärdekedjan i bägge turneringarna och gjorde ett bra jobb. Har inte lyckats etablera sig i LHC och är för tillfället utlånad till AIK.