Schander: Bara att vänja sig – LHC är svänggänget nummer 1

Rivalmötet mellan Linköpings HC och HV71 hade alla ingredienser som en underhållande match ska innehålla, intensitet, utvisningar, svängigt, många mål och en fullsatt arena. Dessutom en match som fick avgöras på straffar.

Svänggänget Linköpings HC. Ni som såg dagens lördagsmatch mellan LHC och HV71 vet precis vad jag menar. För det blandas rejält. Ena minuten spelas det hockey på absolut toppnivå för att nästa sjunka som en tung sten ner till botten.

Exakt så var det i dag när Linköping föll med 6-5 efter straffar.

Det började annars med två snabba mål i en välspelad match i Saab arena när Linköping mot HV71 i ett fullsatt (eller?) Saab arena. I alla fall till en början för innan matchuret ens stod på tre minuter hade LHC tagit ledningen med 2-0 genom Olle Lycksell respektive Kanadas kommande OS-spelare Derek Roy.

Kedjan med Jakob Lilja, Derek Roy och Andrew Gordon skapade, hittade ytor och kreativitet. Men framför allt var det upp med huvudet från Roy efter att ha haft det lite hängande de senaste matcherna. Eller som White Lions ordförande, Niclas Wilhelmsson, sa när jag pratade med honom häromdagen:

”Han slår med klubban i sargen och verkar inte vara med riktigt, men jag tror ändå att han kommer bli viktig i slutspelet”.

Men om spelet var ganska välspelat stundtals fanns minst lika ofta också motsatsen. Som när till exempel Mathis Olimb trasslade in sig framför eget mål och där pucken hamnade mitt i gapet på en HV-spelare som kunde lägga in ett drag skott i krysset.

– Det är högt tempo och det blir lite fel här och där och då kan det bli lite mål också, sa Mathis Olimb till CMore.

Det var 2-1 efter den första perioden som snabbt blev 2-2 i den andra och innan mittperioden var slut var det HV7 som ledde md 4-3 trots ett massivt spelövertag för LHC. Men visst kändes det aningen märkligt att det var bortaledning inför slutperioden efter det kolossala tryck som LHC hade genom i stort sett hela perioden.

Linköping inledde sedan den tredje perioden som de inledde den första, med två snabba mål, signerat Jakob Lilja gånger två. Andrew Gordon kämpade frenetiskt två tre gånger och trycktes undan men en fjärde gång kom Jakob Lilja och tryckte in 4-4 i slutperioden. Och bara sekunder senare Jakob Lilja igen 5-4, då hade det gått två minuter av den tredje perioden.

Men återigen kom HV71 tillbaka och 5-5 stod sig och matchen fick avgöras på straffar där bortalagets Mattias Tedenby gjorde det enda målet i straffavgörandet som betydde 6-5 till HV71.

Surret: Fullsatt sas det, alltså 8 500 men det surrades en hel del när publiksiffran presenterades eftersom alla kunde se några tomma stolar. Jag vill inte vara någon partybroms men 8 350 är nog närmare sanningen. Också det en bra siffra. Men rätt ska vara rätt.

Detta måste bli bättre i LHC:

  • Spel med en man mer.
  • Enklare spel i försvaret.

MER: Almen Bibic stora besvikelse efter straffdramat:

Backjätten: Ville bjuda de 8 500 på något bättre

Läs också: Matchen avbröts på grund av ett knallskott:

Knallskott avbröt matchen mellan LHC och HV71

Läs också intervjun med White Lions ordförande om Linköpings HC så här långt in på säsongen:

Här tågar hundratals LHC-fans till rivalmötet