Kim Björkegren reagerar mot snefördelningen i Uefa. Bild: Andreas Schander LFC är vidare i Champions League. Bild: Andreas Schander

Storseger för LFC – men det kostar: Det är för jävligt

Linköpings FC är vidare i åttondelsfinal i Champions League efter 3-0 ikväll och totalt 4-0 efter två möten mot Apollon Ladies. Men att spela i Europa är kostsamt – för damer.

Herrlagen får några hundra miljoner kronor genom att bara delta i Champions League medan damerna, om de åker ut i 16-delsfinal, får nöja sig med mindre än 200 000 kronor samt ett resebidrag som ska täcka alla omkostnader.

– Självklart ska klubbarna inte gå med förlust men det är faktiskt så att det har hänt mycket, utvecklingen går framåt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll Dam, till Linköping News.

“För jävligt”
Men LFC-tränaren är inte så imponerad över utvecklingen.
– Det är för jävligt, hade vi varit ett herrlag hade vi haft ett par hundra miljoner kronor vid det här laget, säger Kim Björkegren, tränare i Linköpings FC.


Kim Björkegren. Bild: Andreas Schander

Linköpings FC leder Damallsvenskan och satsar samtidigt stenhårt på att gå långt även i Champions League. Ikväll vann Linköping med 3-0 mot Apollon Ladies från Cypern och totalt 4-o efter två möten. Janni Arnth gjorde ett mål ikväll och Lina Hurtig två. Linköping är därmed klara för åttondelsfinal. Men det krävs en finalplats för att det över huvud taget ska gå ihop sig rent ekonomiskt.

Pengafördelningen som det internationella fotbollsförbundet, Uefa, styr över får Linköpingtränaren att reagera kraftfullt. När LFC i förra veckan åkte till Cypern i den inledande Champions League-matchen blev det en förlustaffär. Bussresa, flyg, mat och hotellnätter för ett helt fotbollslag överstiger de cirka 200 000 kronorna samt ett resebidrag som klubben fick till matchen mot Apollon. För att hamna på pluskontot krävs att LFC i stort sett går hela vägen till final.

“Ingen går med förlust”
– Det finns ett resebidrag också, det är ganska nytt så att klubbarna går minus på Champions League stämmer inte enligt de rapporter vi får in från klubbarna, säger Linda Wijkström.

LFC är regerande mästare i Damallsvenskan och leder årets liga med sju poäng ner till jagande Rosengård. För att spela Champions League krävs sämst en andraplats. Det är klubbens målsättning att alltid ligga i toppen av serien men att spela mot Europas bästa lag är också en viktig sportslig utveckling i föreningen. Och att nå final är ett måste för att komma på plus enligt Kim Björkegren.

– Då kan det bli någon krona ledig, jag begär inte att damerna ska få lika mycket som herrarna men det handlar om cirka 98,5 procent av pengarna som går till herrarna. Vi borde ha kommit betydligt längre än så här, det borde varenda människa kunna se, säger han.


LFC är vidare i Champions League. Bild: Andreas Schander

En miljard till herrarna
På herrsidan finns det både ett fast belopp och rörlig del i Champions League och beloppet för det vinnande laget skiljer sig rejält. Exakt hur stor summan blir avgörs också genom ett procentsystem vilket gör att den exakta summan varierar. Men det vinnande laget kan kamma hem runt en miljard kronor medan damerna får omkring 2,2 miljoner kronor om de vinner hela Champions League. Skulle ett damlag åka ut redan i 16-delsfinal stannar Uefa-pengen på strax under 200 000 kronor plus resebidrag medan herrlagen redan där är upp i några hundra miljoner kronor.

–Jag tycker att man borde ha kommit längre i samhället än att det ska vara så snett fördelat, säger Kim Björkegren.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Pengar i Womens Champions League

  • Deltagande: 20 000 euro.
  • Utslagna i kvartsfinal: 25 000 euro.
  • Utslagna i semifinal: 50 000 euro.
  • Tvåa i finalen: 200 000 euro.
  • Vinnare Champions League: 250 000 euro.

Källa: Uefa

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load