Så gör du för att skaffa kreditkort
I den här artikeln pratar vi mer om faktorer som är av stor vikt när man skaffar kreditkort, och vi beskriver därefter hur du gör för att skaffa ett kreditkort i detalj – steg för steg.
6 steg för att skaffa ett kreditkort
- Lär dig mer om de typer av kreditkort som existerar.
- Kartlägg ditt eget konsumtionsmönster.
- Kartlägg din ekonomiska status.
- Jämför kreditkort mot varandra.
- Ansök om kreditkortet.
- Vänta på att din kreditupplysning ska färdigställas.
Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.
1. Lär dig mer om de fem kreditkortstyperna
- Bonuskort: Ger dig bonuspoäng eller pengar tillbaka på kontot. Bonuskort lämpar sig bäst för personer som kommer att använda sitt kreditkort frekvent.
- Resekort: Erbjuder förmåner likt en generöst utformad reseförsäkring. Det är även brukligt att ett ett bonusprogram inkluderas, som är kopplat mot ett flygbolag.
- Bensinkort: Erbjuder bränslerabatt hos en specifik kedja. Lämpar sig bäst för personer som reser frekvent och därför har höga bränslekostnader.
- Matkort: Ges ut av en matkedja likt Coop eller Ica. Man får ta del av rabatter och erbjudanden som är kopplade mot matkedjan ifråga.
- Shoppingkort: Inkluderar i regel ett rabattprogram. Så även försäkringar som kan kopplas mot shopping, likt prisgaranti och förlängd allrisk.
Läs mer: Linköpings kommun är en av landets mest skuldsatta.
2. Kartlägg hur ditt konsumtionsmönster ser ut
Om du exempelvis förflyttar dig med bil frekvent, då är ett bensinkort en bra ide. Men om du i stället ämnar använda ditt kreditkort på resan och dessutom reser frekvent, då är ett resekort mer lämpligt. Ditt konsumtionsmönster kan du förslagsvis kartlägga genom att själv granska dina kontoutdrag via internetbanken.
3. Fundera över hur ekonomiska status ser ut
Det inte alla som bör, eller ens får skaffa kreditkort. Du måste i många fall ha en regelbunden inkomst, men din inkomst måste inte nödvändigtvis vara hög. En månadsinkomst på cirka 10 000 kronor räcker i regel för att bli beviljad ett kreditkort.
Det är utöver detta fördelaktigt att ha låga fasta utgifter då utfärdaren alltid genomför en KALP-analys, eller Kvar Att Leva På-analys där de utvärderar din återbetalningsförmåga. Om du har en skuld hos Kronofogden, många kreditupplysningar och/eller ingen deklarerad inkomst, då är dina möjligheter att kunna skaffa ett kreditkort låga.
Du måste i detta skede även fundera på om du verkligen ska skaffa ett kreditkort. Ett kreditkort ger dig trots allt tillgång till en enkel kredit som du kan nyttja när som helst, så om du tidigare hamnat i ekonomiskt obestånd kan ett bankkort vara en bättre idé.
4. Jämför kreditkorten mot varandra
Alla kreditkort är inte stöpta ur samma form. Räntesatsen skiljer sig i regel från mellan 15 och 25 %, och de försäkringar som inkluderas är olika utformade samt olika många till antalet. Kreditkortguiden är en bra resurs för alla som vill skaffa kreditkort, då man där kan jämföra alla kreditkort som nischats mot svenskar med hjälp av smidiga jämförelsetabeller.
5. Ansök om kreditkortet
Om du jämför kreditkort via en jämförelseportal trycker du i regel bara på “Ansök här”, “Gå till ansökan” eller “Läs mer om kortet”. Jämförelseportalerna får en monetär ersättning för att de förmedlar vidare kunder, men det är de värda med tanke på det arbete de lagt ner på sina webbsidor.
Lästips: 7 LiU-alumner som blivit ovanligt framgångsrika.
6. En kreditupplysning genomförs
Samtliga kreditkortsutfärdare tar en kreditupplysning via UC, som i sin tur uppskattar din återbetalningsförmåga. Om din återbetalningsförmåga anses vara god blir du beviljad en hög kontokredit, men om du anses ha en begränsad betalningsförmåga begränsas din högsta möjliga kredit mer påtagligt.
Det är alltid gratis att ansöka om ett kreditkort, och när du väl blivit beviljad ditt kort tar det cirka en vecka att få hem det, varpå du aktiverar det genom att vanligtvis behöva uppge en PIN-kod.