Fel sårvård gav kallbrand – patient tvingades amputera tå helt i onödan

Det var en man i Linköping som har diabetes som sökte hjälp för sårvård i en infekterad tå. Men någon hjälp fick mannen inte förens det var försent och såret hade då utvecklats till kallbrand och mannen fick amputera tån.

 

Svårläkt sår – fick ingen vård

Mannen sökte länge vård för ett sår på tån som inte läkte. Istället blev såret infekterat och började att lukta illa. Trots detta fick inte mannen någon vård. Mannen var i kontakt med sjukvården ett flertal gånger och det var ett antal remisser som skickades fram och tillbaka mellan olika läkare, men det tog för lång tid. Såret som mannen hade blev till slut värre än en vanlig infektion. Det slutade med att mannen fick kallbrand och fick därför lov att amputera bort hela tån. Detta tyder på allvarliga brister inom diabetesvården och den vanliga vården. Mannens tå var, förutom såret, helt fungerande och en frisk tå som fick lov att amputeras helt i onödan på grund av brister inom vården.

Vården gjorde som den ska och det är just detta som visar på stora brister. Hade ärendet behandlats fel hade det varit på personnivå, men nu gick allt rätt till vilket bevisar stora fel.

 

Läs även: Genombrott för författaren från Linköping.