LiU alumni: 6 alumner från LiU som lyckats
Det finns ett stort antal före detta Liu-elever, eller Liu-alumner, som nått stora framgångar i sina yrkesliv. Flera av de mest namnkunniga alumnerna från Linköpings Universitet har bland annat studerat religionsvetenskap, mediavetenskap, systemvetenskap, medicin eller affärsjuridik.
Följande LiU-alumner har blivit ovanligt framgångsrika:
- Carl-Henric Svanberg (styrelseordförande för Volvo)
- Åsa Lindhagen (Jämställdhetsminister)
- Marie Ekström Trägårdh (vice vd för Sectra)
- Andreas Norlén (talman i riksdagen)
- Sami Said (författare)
- Anders Tegnell (statsepidemiolog)
- Melker Becker (tv-personlighet och författare)
Nedan ämnar vi ge mer djupgående information gällande de personer som tagits upp ovan.
Carl-Henric Svanberg
Carl-Henric Svanberg genomförde en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och elektroteknik på LiU. Hans karriär inleddes år 1978, då han tjänstgjorde som elevingengör på ASEA i Västerås. Därefter arbetade han inom exportverksamhet av kraftanläggningar och metallurgianläggningar. Han är numera en av Sveriges mest kända entreprenörer och investerare.
Svanberg var mellan 2003 till 2009 koncernchef för Ericsson, och mellan 2010 och 2018 tjänstgjorde han som styrelseordförande för BP. Han är även styrelseordförande för Volvo samt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) sedan år 2018. Svanberg är dessutom teknologie hedersdoktor vid Linköpings universitet, och har varit så sedan år 2006.
Mer specifikt har Svanberg gjort sig känd för att vara en duktig och framgångsrik företagsledare som ökat både omsättningen och aktiekursen för de organisationer han verkat vid. På senare år har Carl-Henric blivit mer aktiv som investerare, och har investerat pengar i flera olika bolag.
Om du är intresserad av att själv blir mer kunnig inom aktier, fonder och andra typer av investeringar rekommenderar vi förvaltarbrevet. På förvaltarbrevet hittar du bland annat tips för hur du kan börja investera, samt recensioner på många av de fonder som är populära i Sverige idag.
Åsa Lindhagen
Åsa Lindhagen är en före detta elev på Linköpings Universitet som numera tjänstgör som jämställdhetsminister. Lindhagen genomförde en civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi vid LiU, och var under studieåren aktiv som kårordförande för teknologkåren Lintek. Bortsett från hennes förtroendeuppdrag i regeringen är hon även styrelseordförande i Rädda Barnen samt socialborgarråd i Stockholm.
Marie Ekström Trädgårdh
Marie Ekström Trädgårdh läste systemvetenskap vid LiU, och är sedan 1999 vd för bolag inom Sectra, som bland annat effektiviserar organisationer inom alltifrån sjukvården till det militära. Hon är numera vice vd för hela Sectrakoncernen, och vd för det dotterbolag som verkar inom medicinsk IT.
Andreas Norlén
Andreas Norlén företräder Moderaterna, och har både studerat samt doktorerat i affärsjuridik vid Linköpings universitet. Han har varit politiskt aktiv sedan 1988, då han valde att bli medlem i MUF (Moderata ungdomsförbundet). Andreas valdes till riksdagsledamot år 2006 och åtta år senare, år 2014, blev han ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.
Norlén har främst engagerat sig i frågor som rör brottsbekämpning, ekonomisk politik samt försvarspolitik, och är sedan 2019 talman i Sveriges riksdag.
Sami Said
Den svenska författaren och LiU-alumnen Sami Said genomförde studier vid politices magister-programmet och religionsvetenskap vid Linköpings Universitet. Hans debutroman “Väldigt sällan fin” blev kritikerrosad och Said har bland annat belönats med Sveriges författarförbunds debutantpris, “Katapultpriset”, och “Stora läsarpriset”, som utges av bokcirklarna.
I sina böcker behandlar han främst frågor gällande migration och politik. Han har i skrivande stund författat fyra böcker, varav “Äta gräs”, som publicerades år 2019, är den senaste.
Anders Tegnell
Anders Tegnell doktorerade i medicin år 2003, vid Linköpings universitet. Han inledde sin karriär på Smittskyddsinstitutet, där han tjänstgjorde mellan 2004 och 2005. Tegnell är numera statsepidemiolog vid både Smittskyddsinstitutet samt Folkhälsomyndigheten. Han är främst känd för att ha varit en ledarfigur gällande den nationella bekämpningen av Coronavirusutbrottet.
Tegnell är invald som ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien sedan 2005, och hans inträdesanförande behandlade pandemiernas påverkan på samhället.
Melker Becker
Melker Becker är född i Linköping och valde att studera samhälle och mediagestaltning vid Linköpings universitet. Han har bland annat varit verksam som Tv-producent och programledare. Melker är även delägare i mediaproduktionsbolaget Pannrummet, och utöver det har han författat tre böcker inom hårdrocksgenren.