Bakverk prisas på slottet

marc-zimmer-kEP-zO-w4nE-unsplash

Årets Östgötadagsbakverk, årets östgötska konsthantverk och årets landsbygdsstipendiat ska prisas på slottet i helgen. Det är en ceremoni som hålls på Linköpings slott.

Varje år arrangeras Östgötadagarna den första helgen i september. Det är under dessa dagar som bakverket ska prisas på slottet. Det är över hundra aktörer som medverkar. Bland annat matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar. Evenemanget lockar tusentals besökare som njuter av allt som händer runt omkring.

 

Årets vinnare

Det vinnande bidraget som vann årets östgötadagsbakverk i år var en arrakskrans. Den är inspirerad från 50-talet, vilket var en tid då det serverades mycket arrakskransar på kaféerna runt om i Östergötland.

Vinnaren av årets östgötska konsthantverk var en handduk. Handduken heter Klint och är skapad av Anna Helldorff vid Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett. Handduken innehar olika motiv som finns i Östergötland som bland annat blåklinten, som är Östergötlands landskapsblomma. Det är även från blåklinten som handduken har fått namnet Klint.

Personen som vann årets landsbygdsstipendium var Sigvard Hallendorff. Han vann på grund av sina initiativ, sitt engagemang och även hans strävan för att utveckla landsbygden i Östergötland.

 

Andra event som sker är tornerspelen på Ekenäs slott.