Pressbild: Henrik Palm.

Här är årets Östgötadagsbakverk

Idag (torsdag) avslöjades vem som får utmärkelsen för årets östgötabakverk, vem som är årets landsbygdsstipendiat och vem som står bakom årets konsthantverk.

Det är 18:e året i rad som Östgötadagarna anordnas. Dagen ska ge möjlighet att upptäcka och utforska det som den östgötska landsbygden har att erbjuda och bland andra matproducenter, konstnärer och hembygdsföreningar visar upp sin verksamhet.

Varje år inför Östgötadagarna utses ett bakverk, ett konsthantverk och en landsbygdsstipendiat som syftar till att lyfta fram det östgötska utbudet.

Priserna delas ut av landshövding Elisabeth Nilsson den 31 augusti.

Här är listan på årets pristagare och juryns motiveringar:

Årets Landsbygdsstipendiat 2018. ” Kajsa Norrby, för sitt outtröttliga engagemang och många initiativ som sprider liv och glädje på den östgötska landsbygden. Kajsa driver Långrådna kultur och gästgiveri utanför Valdemarsvik och brinner för sin kör och musiken. Kajsa bjuder ständigt in band, artister, författare och föreläsare till Långrunda för att engagera och underhålla”.

Årets östgötska konsthantverket 2018: ”En smidesljusstake framtagen av Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide. Ljusstaken symboliserar den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält. Konsthantverket är linoljebränt järn med en övre kant av brännförgylld mässing”.

Årets Östgötadagsbakverket 2018: ”Villa Viks äppelkaka gjord av Margareta Kellander och Marianne Petersson. I flera decennier har Margareta och Marianne berikat folket i bygden med sina smakfulla alster. Receptet på äppelkakan är enkelt men samtidigt fantastiskt smakrikt och fylligt”.