Polisen fick gasa på rejält för att komma ifatt cyklisten. Temabild. Bild: Andreas Schander. Pixabay

Fast med trimmad cykel – körde i 100 km/h

Polisen stoppade en elcykel som uppmätte en hastighet bortåt 100 kilometer i timmen. Cyklisten, eller föraren, var på väg till jobbet på sin specialcykel innan polis fick stopp på vansinnesfärden.

– Det var livsfarligt, sannolikt har cykeln även en ram som inte är byggd för hastigheten och så hade den bromsar som inte fungerade, säger Björn Goding som är förundersökningsledare på Polisen region Öst.

Det var klockan 09.10 på måndagsmorgonen som en polispatrull mötte en cykel på Djurgårdsgatan i centrala Linköping. Polisen fattade misstankar om att något inte stod rätt till så de vände och körde efter. Polisen fick då gasa upp i 98 kilometer i timmen för att komma ifatt cyklisten. Det visade sig vara en elcykel av modell mountainbike som dessutom hade dåliga bromsar.

Föraren har enligt polisen inte velat uttala sig om handlingen men han säger ändå att han var på väg till sitt jobb och att han hade bra kontroll och att en mekanisk broms fungerade.

En vanlig elcykel ligger på 250 watt och får gå i maximalt 25 kilometer i timmen. Men det här var ingen vanlig elcykel. Den bestod nämligen av två kapacitetsval, en på 1 000 watt och ett på 4 000 watt och gick upp emot 100 kilometer i timmen.

– Den här gången hade han valt det snabbare valet.

Exakt hur snabbt cykeln går ska polisen ta reda på.
– Vi har beslagtagit cykeln och den kommer att testas av inspektörer hos oss, säger Björn Goding.

Mannen, som är i 40-årsåldern, hade köpt den snabba cykeln via en Blocket-annons. Han misstänks nu för grov olovlig körning samt vårdslöshet i trafik.

Här är bilder på monstercykeln:

Här är Linköpingsbons monstercykel som gäckar polisen