Bild: Andreas Schander

Här är Linköpingsbons monstercykel som gäckar polisen

Polisen har beslagtagit den elcykel som en Linköpingsbo blev stoppad på i förra veckan. Men polisen vet inte riktigt hur de ska gå vidare.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Björn Goding, förundersökningsledare på Linköpingspolisen.

Det var på måndagen i förra veckan som polisen mötte en man på en elcykel som senare visade sig vara ett riktigt kraftpaket med 4 000 watt och där cykeln bedöms ha kört i omkring 100 kilometer i timmen.

Cykeln är beslagtagen och Linköping News gjorde ett besök i polisens garage där den beslagtagna cykeln just nu finns. Men vad som händer nu är osäkert.

– Vi ska ta ut den på en raksträcka och testa den och sedan kommer vi plocka isär den för att ta reda på allt vi kan om den men vi vet inte hur den ska klassas.

Polisen vet inte om den ska klassas som en motorcykel och att den då är oregistrerad eller om hela elcyklen är olaglig att köra på vägarna över huvud taget.

– Trafikverket är också intresserade, de har ringt till oss för de funderar också på hur de ska bemöta detta om fler sådana elcyklar kommer ut på vägarna, säger Björn Goding.

Elcyklen köptes via en Blocket-annons men det finns fabriksfärdiga elcyklar av denna modell. De snabba elcyklarna har en prislapp på runt 100 000 kronor som nya.

Linköpingsbon som fick sin cykel beslagtagen riskerar att bli av med sitt körkort

– Ja det gör han men vi vet inte hur detta kommer att sluta, min spontana reaktion är att han åker för olovlig körning, säger Björn Goding.

DETTA HAR HÄNT:

Fast med trimmad cykel – körde i 100 km/h