Louise Björnlund.
Bild: louise.bjornlund.se

Affärskvinnan med smak för spänning

Hon är redan känd som en uppskattad barnboksförfattare och förläggare. Nu kommer Louise Björnlund till Linköping, som blivande deckardrottning.

En illa tilltygad pojke hittas död på en ö i Stockholms skärgård. Till en början ser mordet ut att ha samband med en ungdomsfest. Men allt är inte som det verkar. Bakom pojkens död ligger betydligt mer, än bara ett vanligt ungdomsbråk.

Det är upprinnelsen till händelseutvecklingen i Marionetten, en deckare som nådde bokdiskarna i våras. Romanen är den första i en helt ny serie svenska spänningsromaner.

Research i Linköping

Louise Björnlunds Marionetten landade på bokdiskarna i våras.
Bild: Louise Björnlund

Hjärnan bakom dem är Louise Björnlund. Hittills mest känd som lärare, barnboksförfattare och förläggare med eget bokförlag. Marionetten är hennes deckardebut och imorgon, lördag, kommer hon till Linköping för att signera böcker på Akademibokhandeln på Storgatan 32.

– Mycket av researchen till boken har jag gjort just i Linköping, på Rättsmedicinalverket. Dit hörde jag av mig med så många frågor att Kerstin Montelius, på rättsgenetikenheten, till slut bjöd in mig till ett personligt besök, skrattar Louise Björnlund.

– Ett sådant möte ger massor av inspiration och idéer så jag var verkligen full av inspiration när jag åkte därifrån! Jag fick med mig så mycket att det räckte till ytterligare en hel roman – Jazzkatten, som kommer ut i april nästa år, fortsätter hon.

Vill skriva på heltid

Researchen hon gjort inför skrivandet är av den mer gedigna sorten och båda hennes deckare har tagits emot väl av kritikerna. Att Louise Björnlund har en särskild känsla för spänning verkar alltså vederlagt. Ändå har hon väntat tills hon passerat 45, innan hon gett ut sin första riktiga deckare.

– Jag har egentligen alltid skrivit berättelser med spänningstema, ända sedan jag var nio. Men för min första deckare har jag nog inte riktigt känt mig färdig tidigare, förklarar Björnlund.

Nu hoppas hon kunna börja försörja sig helt på skrivandet. Som van barnboksförfattare och förläggare har hon redan den viktiga erfarenhet som krävs för att bemästra den affärsmässiga sidan av livet som deckardrottning.

Vad är svårast med att vara författare?

– Att hitta tid för de långa skrivperioder jag behöver.

Det är ganska lätt att ge ut egna böcker. Men för den oerfarne kan det också bli dyrt. Vilket råd skulle du ge till dem som funderar på att bli egenutgivare?

– Gör så mycket research du kan, om hur det är att ge ut en egen bok. Gå med i Facebook-grupper där du kan ställa frågor. Ta reda på hur man ger ut en bok på bästa sätt, med den ekonomi du har.

MER OM LOUISE BJÖRNLUND

Yrke: lärare, författare och förläggare

Ålder: 49

Bor: Vega i Stockholm

Familj: man och 2 barn

Fritid: åker skidor (utför och längd), är på sjön och skriver

Äter: vegetariskt

Dricker: bubbelvatten

Läser: riktigt bra och spännande deckare – helst av Dan Brown eller Kepler

Musiksmak: är en musikalisk allätare som gillar soul, jazz, klassiskt och pop

Motto: ”Man ska inte bromsa i en uppförsbacke”

Dold talang: är kreativt händig – är bra på att tapetsera och lägga klinker och kakel

Aktuell: 17 november, med signering av egna deckaren Marionetten på Akademibokhandeln, Storgatan 32 i Linköping kl 12-14