Trenden fortsätter – svenskarna lånar alltmer

Svenskarna lånar allt mer pengar. Det gäller inte bara lån till bil och bostad, utan det som har ökat lavinartat är blancolån.

Blancolån är lån utan säkerhet där låntagaren inte behöver investera pengarna i något speciellt. Dessa lån är osäkra för banker och långivare att ge ut, vilket resulterar i att de måste ta ut höga avgifter för att skydda sig själva. Dessa höga avgifter har blivit till problem för de som lånar. Många kan inte betala tillbaka och blir skuldsatta. Lånet som var tänkt att hjälpa till rent ekonomiskt blir istället till ett ekonomiskt problem.

Några som inte tog ett lån utan istället samlade in pengar var knuttarna som samlade in pengar till Missing People.

Men även de lånen med säkerhet, som billån och huslån, växer. Detta är för att marknaden ser ut som så att bostäder är dyrare nu är förut. Därför måste i regel ett högre belopp belånas för att kunna betala boendet. Tanken är att man ska betala kontantinsatsen med egna pengar som man har i tillgångar, men det är även många som lånar till denna summa. Kontantinsatsen är inget man får låna via ett bostadslån så det måste finansieras via ett blancolån om man inte har pengarna själv. Detta resulterar i dubbla lån på bostaden, och där ett av lånen är ett högkostnadslån.

Läs även om hästen som fastnade i ett dike.