Foto: Pixabay

Trenden fortsätter: svenskarna lånar alltmer

Att svenskarna lånar alltmer är en trend som varit tydlig de senaste åren. Under 2017 rapporterade SBAB att bolånen i Sverige nått den symboliska gränsen 3 000 miljarder kronor.

Samtidigt visar färska siffror från Zmarta Group att alltfler väljer att ta lån för nöjen och resor.

  • Viljan att investera i den egna bostaden är fortsatt stark. Vi såg också en ökning av lån till resor och nöjen, vilket kan härledas till en stark konjunktur och en ökad vilja att sätta guldkant på tillvaron, säger Mattias Hallgrim, CMO på Zmarta Group, i ett pressmeddelande.

Huslån dominerar fortfarande

Köp av bostad är fortfarande den överlägset vanligaste anledningen för svenskarna att ta lån. År 2017 hade svenskarna omkring 3 800 miljarder kronor i skulder, varav 3 000 miljarder (77 procent) var bostadslån. Den främsta anledningen till ökningen av bolån tros vara stigande priser på bostäder.

I samband med att den symboliska gränsen nåddes gick SBAB ut med råd över vad bostadsägare kan göra för att minimera riskerna med lånen.

  • Det är smart att regelbundet se över sina bolån för att alltid ha en uppdaterad bild av sin situation och vilka kommande utmaningar den kan medföra, uppger Karin Hellgren, informationschef på SBAB, till Expressen.

Fler byter bank

I takt med att lånemarknaden ökar tillkommer även fler alternativ för låntagarna. Idag finns det mängder med tjänster som erbjuder konsumenter att jämföra låneräntor, däribland coolfinans.com.se och Schibstedt-ägda Lendo. Dessutom finns det ett flertal förmedlingstjänster som jämför långivare som låter kunder låna pengar utan inkomst.

Och svenskarna blir alltmer benägna att testa nytt. En ny rapport gjord av civilekonomen Jeanette Carlsson Hauff visar att var femte svensk har bytt bank under de senaste tre åren, vilket är en ökning med 5–6 procentenheter sedan 2009.

– Det här är jättebra och hela ursprunget till att vi ville göra rapporten. Det är viktigt att inte stanna kvar i en bankrelation som inte ger bästa kundrelationen och bankräntan. Det är viktigt att shoppa runt, säger Carlsson Hauff till Aftonbladet.

Antal blancolån ökar

I tillägg till ökade bolån så väljer fler svenskar än någonsin tidigare att ta blancolån. I juni 2017 var tillväxten för blancolån 9,4 procent, vilket är mer än tillväxten för bolån som ligger stadigt på mellan 7–8 procent. Siffran är den högsta sedan innan finanskrisen för drygt tio år sedan. Även lån utan uc, snabblån via sms och utan kreditupplysning, fortsätter att öka.

Många experter tror att kontantinsats till lägenheten är en av de största anledningarna till att alltfler svenskar väljer att ta konsumtionslån.

Samtidigt visar en färsk rapport från Zmarta Group att fler väljer att låna till nöjen. Under förra året ökade lån för nöjen med hela 29,6 procent samtidigt som beloppet för denna lånetyp ökade med 31,6 procent. Vad trenden beror på finns det dock inga tydliga förklaringar till, men vissa analytiker menar att låga räntor kan vara en bidragande faktor.

Lånevanorna skiljer sig dock mellan olika regioner. I Stockholm lånar man mest medan invånare på Gotland och i Västermanland tar minst lån per person.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till Linköping News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner Linköping Newsappen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ Linköping News på Facebook.

-----

No more pages to load