Temabild. Bild: Andreas Schander

Kidnappades och våldtogs i timmar: ”De drack öl och skrattade”

När den ena mannen våldtog kvinnan stod den andra utanför bilen och drack öl. Skräckupplevelsen tog slut när kvinnan hoppade ut från bilen – i farten.

Nästan två år efter den grova gärningen har en av dem, en 40-årig man, nu dömts i Linköpings tingsrätt. Han döms till sex års fängelse för människorov och grov våldtäkt. Dessutom utvisas mannen från landet och får aldrig mer återvända till Sverige. Mannen ska också betala 210 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Slet in henne i bilen

Kvinnan var på väg hem efter en utekväll i den östgötska kommunen när en man i en bil ropade på henne. Hon hörde inte vad mannen sa och gick därför närmare. Plötsligt slogs bakdörren upp och kvinnan slets in i bilen.

Bilen körde iväg och kvinnan utsattes nu för mycket grovt våld. Hon trycktes ner i sätet, fick ta emot knytnävsslag och stryptag. Bilfärden ledde ut på en skogsväg och kvinnan berättar för Linköpings tingsrätt att hon i det läget var rädd för att bli våldtagen och sedan mördad. Hon kunde se ut glimtvis och hon visste ungefär vart de befann sig.

Under bilturen pratade männen lugnt till varandra och skrattade men var hela tiden våldsamma mot kvinnan. En av männen var särskilt våldsam.

Dunkade hennes huvud

När bilen stannade slet en av männen av henne byxorna, hon gjorde motstånd genom skrik och sparkar men ju mer hon försökte slå sig fri desto mer våld användes mot henne. Mannen dunkade hennes huvud mot dörrhandtaget och fullbordade våldtäkten. Under tiden stod den andra mannen utanför och rökte.

När den första våldtäkten hade genomförts bytte männen plats, den andra mannen stod då utanför bilen och drack öl. Efter detta fortsatte de två männen med att turas om att våldta kvinnan. Hon var vid denna tidpunkt blåslagen och hon hade även märken på halsen efter stryptagen.

Våldtogs i timmar

Våldtäkterna pågick i tre timmar men när samma bil hade passerat platsen två gånger på kort tid verkade männen bli rädda. Först då avbröt de våldsamheterna och körde tillbaka mot centrum. De tog kvinnan med sig. Blåslagen och livrädd vågade hon ändå vänta in ett läge för att kunna fly. När bilen närmade sig en rondell saktade de in och då kunde kvinnan få upp dörren och kasta sig ut i farten. Blodig och blåslagen sprang hon mot ett skogsparti innan hon vände sig om. Bilen hade då stannat i rondellen och hon fortsatte springa hela vägen hem.

Efter några timmar kom två kompisar hem och tillsammans åkte de till polisstationen.

Ölburk fällde 40-åringen

Hon kunde visa poliserna platsen, där fanns det två ölburkar. Polisen topsade ölburkarna. Det fanns även DNA och spermier på kvinnans kläder. Jämförelser visade att sannolikheten för att det var samma person var ”extremt stark” enligt NFC (Nationellt forensiskt centrum) i Linköping.

Men polisen visste fortfarande inte vem personen var. Genombrottet kom nästan ett år senare när en man greps i en småländsk kommun. Mannen topsades och det blev träff.

Våldtagit tidigare

Trots de starka bevisen nekar 40-åringen till brott och i domen står det att mannen anser att det är helt oförklarligt att hans spermier fanns på kvinnans kläder. Och matchningen med ölburken förklarar han med att han har varit på platsen för att plocka bär och att han kanske har druckit öl då. När polisen granskade mannen visade det sig att han tidigare är dömd för våldtäkt i sitt hemland där han har våldtagit en kvinna som var under 18 är.

Den östgötska kvinnan berättar för tingsrätten att hon efter händelsen har svårt att sova och äta. Hon mår dåligt och vill inte umgås med vänner. Hon kan inte jobba och har svårt för beröringar.

Fotnot: Vad som har hänt med den andra våldtäktsmannen är av News i nuläget inte känt.