Linköpings kommun är en av Sveriges mest skuldsatta

Att vara skuldsatt är vanligt förekommande i Sverige, både för privatpersoner och kommuner. I Linköping är den kommunala låneskulden 106 282 kronor per invånare, och det är främst Linköpings åldrande befolkning som beskrivs som den största bidragande faktorn till den ökade kommunala skulden.

Linköping kommun amorterar dock på sina låneskulder, men är trots det Sveriges tredje mest skuldsatta kommun. Det är bara Trollhättans- och Strömstads kommun som är mer skuldsatta i jämförelse med Linköping kommun.

Utöver en åldrande befolkning utgör även nyproduktioner samt renovering av befintliga bostäder en stor kostnadspost för alla kommuner, så även Linköping. År 2018 inledde Linköping kommun en större nyproduktion av bostäder, samt ett omfattande energieffektiviseringsarbete gällande ett flertal kommunala bostadshus. De avskrivningar som kan förknippas med dessa åtgärder påverkar Linköpings kommuns budget.

 

Även privatpersoner skuldsätter sig

Det är inte bara kommuner befinner sig i en ekonomiskt svår sits. Privatpersoner belånar sig allt oftare, och lånesummorna är vanligtvis höga. Det genomsnittliga lånebeloppet för svenskar mellan 18 till 65 år är 621 000 kronor enligt Statistiska Centralbyrån, och den inhemska belåningsgraden väntas öka än mer.

Men varför skuldsätter sig allt fler linköpingsbor, trots att de som pluggar i Linköping i regel är mycket framgångsrika? I listan nedan berättar vi mer om åtta vanliga orsaker till att privatpersoner hamnar i en skuldfälla.

 

8 orsaker till att svenskar skuldsätter sig

  1. Snabblån: Snabblån är en dyr kreditform, där en hög ränta tillämpas. Då dessa typer av lån främst riktar sig mot redan betalningssvaga individer är risken hög för att hamna i en skuldfälla.
  2. Mobiltelefonräkningar: Obetalda räkningar för mobilabonnemang utgör en stor orsak till att många svenskar skuldsätter sig.
  3. Bolån: Personer som tar ett lån för att finansiera sin fastighet betalar i regel en låg ränta då en säkerhet finns i form av den fysiska byggnaden.
  4. Fordonsrelaterade skulder: Som fordonsrelaterade skulder innefattas bland annat parkeringsböter, fortkörningsböter samt obetalda trafikförsäkringsavgifter. Den sistnämnda kostnadsposten är extra allvarlig, då det är mycket dyrt att äga en bil utan att betala för en giltig trafikförsäkring.
  5. Privatlån: Privatlån, eller lån utan säkerhet, är en vanligt förekommande anledning till att allt fler svenskar skuldsätter sig.
  6. Studielån: Personer som utbildat sig, och i samband med detta tagit studielån, måste ha en tillräckligt hög lön för att kunna betala tillbaka på sina studielån.
  7. Restskatt: Individer som inte har en stor ekonomisk buffert kan bli lamslagna såvida Skatteverket beslutar om restskatt.
  8. Underhållsstöd: Föräldrar som separerat kan behöva betala underhållsstöd till den partner som har barnen boende hos sig hela, eller majoriteten av tiden.

 

Ekonomiskt problem med skuldsättning

Själva skuldsättningen i Linköping är inte bara ett ekonomiskt problem utan även ett symptom på större demografiska och strukturella utmaningar. Den åldrande befolkningen i kommunen innebär inte bara ökade vård- och omsorgskostnader utan även en minskad arbetskraft och därmed lägre skatteintäkter. Denna dubbelbelastning gör det svårt för kommunen att upprätthålla en balanserad budget utan att behöva ta lån. Samtidigt har kommunen varit tvungen att investera i ny infrastruktur och bostadsbyggande för att möta framtida behov, vilket ytterligare ökar skuldbördan. Dessa investeringar, även om de är nödvändiga, har dock lång återbetalningstid och innebär stora initiala kostnader för kommunen.

För privatpersoner i Linköping speglas denna ekonomiska verklighet i deras egna hushållsbudgetar. Trots att många av stadens invånare är välutbildade och har en hög sysselsättningsgrad, är det allt fler som finner sig själva i en situation där de behöver ta lån för att klara av den dagliga ekonomin. Bostadspriserna har stigit kraftigt de senaste åren, vilket innebär att många unga vuxna och familjer tvingas ta större bolån än tidigare. Därtill kommer den ökade tillgängligheten av konsumtionskrediter och snabblån, som snabbt kan leda till en ond cirkel av skuldsättning om de inte hanteras varsamt.

Trots de utmaningar som både kommunen och privatpersoner står inför finns det ljuspunkter. Linköpings kommun har påbörjat flera initiativ för att förbättra sin ekonomiska situation, bland annat genom att se över sina utgifter och prioritera långsiktigt hållbara investeringar. För privatpersoner erbjuds olika typer av ekonomisk rådgivning och stöd, vilket kan hjälpa många att undvika de värsta skuldfällorna. Genom att kombinera strukturella reformer med individuellt ansvarstagande finns det potential för Linköping att minska sin skuldsättning och bygga en mer stabil ekonomisk framtid.

Läs mer: Här är årets Östgötadagsbakverk